BTW-regels voor de paardenbranche - Susanne Bos Administratie & Winstadvies

BTW-regels voor de paardenbranche

Wat zijn de belastingregels specifiek voor de paardensector? Met welke btw-regels moet je als hippische ondernemer rekening houden? Omdat jij (net als ik) een passie voor paarden hebt, vind ik het belangrijk om dit hier uit te leggen.

Hiernaast kan je ook nog een PDF downloaden waarin alle regels op 1 A4’tje zijn samengevat. Wil jij dat? Klik dan hier!

Voor de volgende gebieden zijn er speciale regels:

 • Lesgeven
 • Trainen/africhting
 • Handel/fokkerij
 • Pensionstallen

Mocht je onder de kleineondernemersregeling vallen? Dan betaal je nergens btw over, maar kan je ook geen btw terugvorderen.

Lesgeven

Bij lesgeven is in principe altijd 21% btw van toepassing. Nu staan er op de site van de Belastingdienst de volgende zinnen:

“Het geven van gelegenheid tot sporten valt onder het 9%-tarief. Hiervan is sprake als u een sportaccommodatie ter beschikking stelt voor actieve sportbeoefening

“Levert u bijkomende diensten, zoals het geven van lessen, instructies of begeleiding of stelt u kluisjes ter beschikking? Dan geldt voor die bijkomende diensten ook het 9%-tarief.”

Aangezien paardrijden een sport is geldt voor maneges het 9%-tarief. Oftewel, geef jij les op een manege en geef je daardoor mensen gelegenheid tot sporten? Dan val je onder het 9%-tarief. Dit kan bijvoorbeeld ook als je ergens een bak huurt of je eigen bak gebruikt.

Trainen/africhting

Voor het trainen van paarden evenals de verzorging ervan geldt bijna altijd het 21%-tarief. Dus ook als je de paarden voert, mest en/of longeert. Echter voor opfok geldt het 9%-tarief. Voor africhting van paarden jonger dan vijf jaar die nog niet meer dan zes maanden beleerd zijn en waar geen startkaart voor is aangevraagd geldt ook het 9%-tarief.

Handel/fokkerij

Dieren bestemd voor menselijke consumptie vallen onder eten en daardoor onder het 9%-tarief. Om deze reden kan het zijn dat je soms 9% btw moet betalen over een paard en soms 21% btw. In de volgende gevallen hanteer je het 9%-tarief:

 • Fokmerries/dekhengsten die uitsluitend gebruikt worden voor de fokkerij.
 • Paarden die bestemd zijn voor de slacht.

In alle andere gevallen geldt het 21%-tarief, met één uitzondering. Namelijk als een fokmerrie of dekhengst naast de fokkerij ook actief is in de sport, dan geldt het volgende:

Dekhengst: 75% is 9% btw en 25% is 21% btw
Fokmerrie: 50% is 9% btw en 50% is 21% btw

Pensionstallen

Hierbij is het van belang om te weten of er een buiten- of binnenbak is. Per onderdeel zijn de volgende richtlijnen door de Belastingdienst opgesteld:

Geen buiten- en/of binnenbak:

35% verhuur box           vrijgesteld van btw
65% overige diensten    21% btw

Alleen een buitenbak:

35% verhuur box                           vrijgesteld van btw
12,5%  sportbeoefening               9% btw
52,5% overige diensten                21% btw

Wel een binnenbak:

1/3 verhuur box             vrijgesteld van btw
1/3 sportbeoefening     9% btw
1/3 overige diensten     21% btw

Als er geen eigen box/stalling is voor het paard, zoals bijvoorbeeld bij een paddock paradise of alleen land, dan is er ook geen sprake van verhuur van een box en ben je 21% belasting verschuldigd over de stalling. Tenzij er wel een buiten en/of binnenbak is, over dat gedeelte geldt 9% btw.

Margeregeling

Het gebeurt regelmatig dat je als onderneming een paard koopt van een particulier. In dat geval kan je over de aankoop van het paard geen btw terugvragen. Echter, als je het paard daarna verkoopt moet je over het hele bedrag btw betalen. Hiervoor geldt de margeregeling. In dat geval betaal je alleen btw over de winst.

Tot slot

Het is mijn bedoeling om deze lijst zo compleet mogelijk te maken. Mis jij nog jouw diensten? Dan hoor ik het graag. Twijfel je ergens over? Dan raad ik aan om altijd voor het 21%-tarief te kiezen of mij gewoon te berichten.

 

9 gedachtes op “BTW-regels voor de paardenbranche”

   1. Hoi Susanne,

    Ik word niet helemaal wijs uit de paddock paradise constructie met buitenbak.
    Wat zijn de verhoudingen, is 50% de 9% btw en 50% de 21% BTW?

    En wbt de belasting over het voer/hooi, dat mag je dus niet door belasten als je een all-in constructie maakt?

    Zou je het misschien kunnen verduidelijken met een rekenvoorbeeld?
    Ik noem maar;
    PP met buitenbak, zonder stalling
    All-in €300pm
    Kostprijs hooi €100 per paard pm incl 9% btw

    PP met buitenbak, 20 paarden, 5 boxen
    Boxen worden gebruikt als nood/opslag.
    All-in 300pm
    Kostprijs hooi 100 pp pm incl btw

    Hoor het graag!

    1. Hoi Kelly,

     Allereerst een reactie op het voer. Als je dit voer/hooi verkoopt en diegene het ook echt alle keren zelf voert is het 9%. Zodra jij voert dan is het een dienst en valt het onder 21%.

     Wat betreft je voorbeelden geldt het volgende:
     12,5% is 9% btw (sportbeoefening)
     82,5 % is 21%
     Wat betreft de boxen als nood/opslag, dat zou je echt moeten voorleggen bij de Belastingdienst. Bij bovenstaande doe je het zeker goed, maar wellicht kan je verdedigen dat een deel toch btw onbelast kan zijn.

     Hopelijk kan je hiermee verder!

     Groetjes, Susanne

 1. Hierbij nog een aantal uitzonderingen, die ik voor de simpelheid niet op het overzicht heb gezet. Namelijk het volgende:

  Stalling inclusief training
  Hiervoor geldt de volgende verdeling:
  35%: btw vrijgesteld
  65%: 21% btw
  Dit is gelijk aan een pensionstal met stal en zonder buitenbak. De 9% komt hierop te vervallen, omdat jij het paard traint en dus geen gelegenheid geeft voor sportbeoefening.
  Daarnaast kan je andere verdelingen hanteren, mits je dit ook echt aan de Belastingdienst kan bewijzen dat het zo voor jou geldt.

  Inkoop paarden bij een particulier
  Als je bij een particulier inkoopt zit er geen btw op het paard. Mocht je het paard later duurder verkopen, dan betaal je alleen btw over de winst.
  Oftewel je koopt een veulen van een particulier voor € 5.000,- en verkoopt deze als vierjarige met startkaart voor € 15.000,-. Dan maak je € 10.000,- winst. In dat geval is € 5.000,- btw vrijgesteld en € 10.000,- inclusief 21% btw.

  Doorbelasten voer
  Voer kan je doorbelasten met 9%, mits dit niet onder een dienst valt. Met andere woorden, als je voer doorbelast, dan moet de klant ook echt zelf zijn paard voeren. Voer jij het paard met je eigen hooi/voer? Dan is het een dienst en dus 21%.

  BTW vrijgesteld
  BTW vrijgesteld klinkt superleuk, maar helaas zit er een addertje onder het gras. Omdat je btw vrijgesteld bent voor sommige omzet, mag je ook niet alle btw op de inkopen terugvragen.
  Stel je hebt een jaaromzet van € 100.000,- en € 20.000,- is daarvan btw vrijgesteld. Dat betekend dat 20% van je inkomen btw vrijgesteld is.
  Van alle btw die je over inkoopfacturen hebt betaald mag je ook 20% niet terugvragen.

 2. Goedemiddag, ik heb pensionstal waar ik meerdere diensten aanbiedt.
  Deze zijn mij duidelijk !
  Maar ik heb ook iemand met eigen bedrijf op mijn stal ik verhuur haar kale boxen ze doet alles verder zelf.
  De mest komt wel bij mij in de mestbak.
  Hoe moet ik de berekening maken.

  Mvg.Daisy

  1. Hoi Daisy,

   Hier is helaas geen pasklaar antwoord voor.
   Wil je het goed doen, dan hanteer je de standaard verdeling.
   Wel kan ik me goed voorstellen dat in jouw situatie de verdeling anders is.
   Daarom adviseer ik je om dit bij de Belastingdienst voor te leggen.

   Heel veel succes!

   Groetjes,
   Susanne

 3. Interessant,

  ik ben wel benieuwd hoe het zit met de aftrekbaarheid van BTW.

  Als je als particulier een kleine stal maakt: 4 boxen en een buitenbak. Helder is wat BTW tarieven zijn. Maar wat betekent dit voor de aftrekbaarheid vna de BTW op: geplaatste boxen, aangelegde rijbak, gebruik water/stroom, inkoop van voer?

  mvg BC

  1. Als particulier kan je nooit btw terugvragen. Dit kan enkel als je als ondernemer bent ingeschreven bij de kamer van koophandel. Op dat moment krijg je ook een belastingnummer en moet je btw-aangiftes doen, tenzij je kiest voor de KOR. Eventueel kan je ook nog btw terugvragen over opstart kosten. Hier kan een boekhouder/accountant/fiscalist je bij helpen. Hij/zij kan je precies vertellen welke kosten je allemaal kan terugvorderen en wat de fiscale gevolgen hiervan zijn.
   Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *