BTW-regels voor de paardenbranche

Wat zijn de belastingregels specifiek voor de paardensector? Met welke btw-regels moet je als hippische ondernemer rekening houden? Omdat jij (net als ik) een passie voor paarden hebt, vind ik het belangrijk om dit hier uit te leggen. Hiernaast kan je ook nog een PDF downloaden waarin alle regels op 1 A4’tje zijn samengevat. Wil jij dat? Klik dan hier! Voor de volgende gebieden zijn er speciale regels:

  • Lesgeven
  • Trainen/africhting
  • Handel/fokkerij
  • Pensionstallen
Mocht je onder de kleineondernemersregeling vallen? Dan betaal je nergens btw over, maar kan je ook geen btw terugvorderen.

Lesgeven

Bij lesgeven is in principe altijd 21% btw van toepassing. Nu staan er op de site van de Belastingdienst de volgende zinnen: “Het geven van gelegenheid tot sporten valt onder het 9%-tarief. Hiervan is sprake als u een sportaccommodatie ter beschikking stelt voor actieve sportbeoefening” “Levert u bijkomende diensten, zoals het geven van lessen, instructies of begeleiding of stelt u kluisjes ter beschikking? Dan geldt voor die bijkomende diensten ook het 9%-tarief.” Aangezien paardrijden een sport is geldt voor maneges het 9%-tarief. Oftewel, geef jij les op een manege en geef je daardoor mensen gelegenheid tot sporten? Dan val je onder het 9%-tarief. Dit kan bijvoorbeeld ook als je ergens een bak huurt of je eigen bak gebruikt.

Trainen/africhting

Voor het trainen van paarden evenals de verzorging ervan geldt bijna altijd het 21%-tarief. Dus ook als je de paarden voert, mest en/of longeert. Echter voor opfok geldt het 9%-tarief. Voor africhting van paarden jonger dan vijf jaar die nog niet meer dan zes maanden beleerd zijn en waar geen startkaart voor is aangevraagd geldt ook het 9%-tarief.

Handel/fokkerij

Dieren bestemd voor menselijke consumptie vallen onder eten en daardoor onder het 9%-tarief. Om deze reden kan het zijn dat je soms 9% btw moet betalen over een paard en soms 21% btw. In de volgende gevallen hanteer je het 9%-tarief:
  • Fokmerries/dekhengsten die uitsluitend gebruikt worden voor de fokkerij.
  • Paarden die bestemd zijn voor de slacht.
In alle andere gevallen geldt het 21%-tarief, met één uitzondering. Namelijk als een fokmerrie of dekhengst naast de fokkerij ook actief is in de sport, dan geldt het volgende: Dekhengst: 75% is 9% btw en 25% is 21% btw Fokmerrie: 50% is 9% btw en 50% is 21% btw

Pensionstallen

Hierbij is het van belang om te weten of er een buiten- of binnenbak is. Per onderdeel zijn de volgende richtlijnen door de Belastingdienst opgesteld: Geen buiten- en/of binnenbak: 35% verhuur box vrijgesteld van btw 65% overige diensten 21% btw Alleen een buitenbak: 35% verhuur box vrijgesteld van btw 12,5% sportbeoefening 9% btw 52,5% overige diensten 21% btw Wel een binnenbak: 1/3 verhuur box vrijgesteld van btw 1/3 sportbeoefening 9% btw 1/3 overige diensten 21% btw Als er geen eigen box/stalling is voor het paard, zoals bijvoorbeeld bij een paddock paradise of alleen land, dan is er ook geen sprake van verhuur van een box en ben je 21% belasting verschuldigd over de stalling. Tenzij er wel een buiten en/of binnenbak is, over dat gedeelte geldt 9% btw.

Margeregeling

Het gebeurt regelmatig dat je als onderneming een paard koopt van een particulier. In dat geval kan je over de aankoop van het paard geen btw terugvragen. Echter, als je het paard daarna verkoopt moet je over het hele bedrag btw betalen. Hiervoor geldt de margeregeling. In dat geval betaal je alleen btw over de winst.

Tot slot

Het is mijn bedoeling om deze lijst zo compleet mogelijk te maken. Mis jij nog jouw diensten? Dan hoor ik het graag. Twijfel je ergens over? Dan raad ik aan om altijd voor het 21%-tarief te kiezen of mij gewoon te berichten.