13 jaar ondenemer

Vandaag ga ik het hebben over mijn ondernemersreis van de afgelopen 13 jaar. Als je mij al langer volgt, dan weet je dat het allemaal begon op 1 maart 2010 met mijn bedrijf Trekpaard Jos. Als klein kind wist ik al dat ik ondernemer wilde worden, naast mijn wens om moeder te worden én mijn liefde voor paarden. Dat schreef ik dan ook in vriendenboekjes. Ik had zelfs als kind een hele manege uitgetekend, want later zou ik een manege met binnenpak moeten hebben. Dus het was eigenlijk al altijd duidelijk dat ik wilde ondernemen en dat het iets met paarden zou zijn.

En toen was het 1 maart 2010, 13 jaar geleden, dat ik me inschreef om huifkartochten te doen met Trekpaard Jos. Op dat moment was ik 22 jaar oud en alles lag open, alles kon en alles mocht. Het was één groot avontuur, één groot speelveld om alles te ontdekken en uit te proberen. Ik deed zelf de boekhouding, want ik studeerde op dat moment HBO Bedrijfseconomie. Het was een echte ontdekkingsreis en ik kan het alleen maar zien als dat jonge puppy gevoel van "We gaan wat leuks doen. Alles kan, alles mag." Heerlijk naïef, met niet al te veel zorgen en nog niet zulke vaste lasten.

Maar in de loop van de tijd is er natuurlijk veel veranderd. Zo ben ik getrouwd en moeder geworden. Mijn oudste zoon is nu 7 jaar en de jongste is 2,5 jaar oud. Dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee en daarbij ook veel meer zorg, verantwoordelijkheid en vaste lasten. Het begon als lekker ondernemertje spelen, maar nu moet ik echt serieus geld gaan verdienen met mijn onderneming. Het is niet meer een beetje hobbyën; het is echt serieus ondernemen. Daarom heb ik ook verschillende opleidingen gedaan om me in dat opzicht te specialiseren.

Ik ben begonnen met HBO Bedrijfseconomie, een hele brede basis als ondernemer waar je leert hoe je cijfers moet lezen en begrijpen. Toen kwam de grote zoektocht. Ik werkte toen bij Gibo, een accountantskantoor, en had nog een paar Shetland ponies waar ik eigenlijk niks mee deed. Ik besloot om daar lesjes mee te gaan geven, en zo ontstond Shetlanderij van Liemeer. Het was een redelijk simpel bedrijfsconcept en ik had een paar jaar lang plezier hiermee. Maar op een gegeven moment merkte ik, zeker toen ik eigen kinderen had, dat het gewoon niet meer genoeg was. En toen kwam het boek "De Winstadviseur" op mijn pad en dat bracht me meer in de richting van wat ik echt wilde gaan doen.

Dus ik ben de Winstadviseur voor hippische ondernemers geworden, waarbij ik mijn liefde voor paarden, mijn begrip van cijfers en mijn passie voor ondernemerschap kon combineren. Dit bracht me ertoe om opleidingen te volgen, zoals Profit First Professionals en de Zakelijke Succesacademie, om mijn ondernemerschaps skills verder te ontwikkelen.

Na het krijgen van mijn jongste zoon, Hendrik-Jan, heb ik mijn eerste boek geschreven, "Paard en Winst - Administratie op orde", omdat ik heel vaak hetzelfde moest uitleggen en merkte dat er nog geen businessboek was voor hippische ondernemers. Dit boek is bijna volledig uitverkocht en moet er dus een nieuwe versie komen. Vervolgens heb ik ook een Winstplanner en online trainingen gemaakt.

Ik merkte dat ik meer vrijheid wilde en dus ben ik een tijdje als interim gaan werken. Maar uiteindelijk wilde ik toch meer vrijheid en echt ondernemen. Dit bracht me tot waar ik nu ben, een bedrijf waarin ik volledig vanuit huis werk en mijn eigen tijd kan indelen, met een stukje passief inkomen en producten. Het is een flinke reis geweest, maar ik ben ontzettend trots op waar ik nu sta.

Vorig jaar ben ik begonnen met het meer uitbesteden van de boekhouding om zo meer tijd over te houden voor mijn eigen ondernemingswelzijn. Dat bracht natuurlijk ook nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ik ben al ruim een jaar bezig met mijn persoonlijke groei en bewustwording. Dit heeft me geleid naar het ontwikkelen van een compleet ondernemerswelzijnstraject, waarbij ik andere ondernemers wil helpen om gelukkiger te worden en voldoende geld te verdienen met hun onderneming. Deze reis naar mijn eigen ondernemerswelzijn heeft me geleerd waar mijn ware passie ligt en waar ik echt gelukkig van word.

Het is een combinatie van ontspanning, creatievermogen en plezier, gecombineerd met actie. Dit heb ik ook verwerkt in mijn kerstpakket voor ZZP'ers, omdat ik vind dat elke ZZP'er een kerstpakket verdient als een stukje waardering voor hun harde werk.

Mijn ondernemersreis is een grote stap geweest van huifkartochten en ponylesjes naar boekhouding en ondernemersadvies geven. Het is een reis geweest van persoonlijke groei, zelfreflectie en het ontwikkelen van een onderneming die echt bij mij past. Mijn ervaringen hebben me gemotiveerd om andere ondernemers te helpen en ik kijk ernaar uit om me te blijven focussen op het verbeteren van ondernemerswelzijn, zowel voor mezelf als voor anderen.

Het was een hele reis van groei, ontdekking en leren, en ik ben ontzettend trots op waar ik nu sta. Ik ben er trots op dat ik mijn eigen pad heb gekozen, mijn eigen weg ben gegaan en nu anderen kan helpen op hun eigen ondernemersreis. Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt en ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om ook hun eigen ondernemersreis te maken, vol groei, succes en vervulling. Bedankt voor het volgen en blijf op de hoogte van mijn ondernemersreis. Want deze reis is nog lang niet voorbij!

Over de schrijver
Reactie plaatsen