Marketingpraat met Floor Schoenmakers
03 november 2023 

Marketingpraat met Floor Schoenmakers

Hierbij een samenvatting van de podcast die ik samen met Floor Schoenmakers van EHS Communications heb opgenomen.

Sociale media spelen een steeds grotere rol in het ondernemerschap, ook in de paardensector. Het is een krachtig middel om jezelf en je bedrijf te laten zien en om potentiële klanten te bereiken. Toch merken we dat veel ondernemers in deze sector terughoudend zijn als het gaat om het gebruik van sociale media. Ze hebben vaak weinig tijd, kennis of interesse om actief te zijn op platforms als Instagram en Facebook. Dit is jammer, want door niet actief te zijn op sociale media, laten ze mogelijkheden liggen om hun bedrijf te promoten en nieuwe klanten aan te trekken.

Een van de redenen waarom veel paardenmensen niet actief zijn op sociale media, is omdat ze zich richten op het werken met hun paarden en weinig tijd over hebben voor andere zaken. Ze zijn vaak bezig met het verzorgen van de paarden en het geven van lessen, enzovoort. Hierdoor schiet het beheren van sociale media er vaak bij in. 

Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de kansen die sociale media bieden. In de praktijk blijkt namelijk dat prijs een belangrijke factor is voor klanten. Veel bedrijven in de paardensector proberen klanten te trekken door onder de prijs van hun concurrenten te gaan zitten. Dit kan op korte termijn succesvol zijn, maar als de concurrentie de prijzen verhoogt, verliezen deze bedrijven meteen al hun klanten. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken wat jouw unieke waarde is, in plaats van alleen de goedkoopste te zijn.

Dit is waar sociale media een cruciale rol kunnen spelen. Het stelt je in staat om jezelf en je bedrijf te laten zien en om je te onderscheiden van de concurrentie. Je kunt bijvoorbeeld foto's en video's delen van jouw werk met paarden, succesverhalen van klanten en tips en advies geven over de paardensector. Op deze manier kun je laten zien wat jouw expertise is en waarom potentiële klanten voor jou moeten kiezen.

Om succesvol te zijn op sociale media hoef je geen expert te zijn. Het belangrijkste is dat je consistent en authentiek bent. Bedenk wat jouw doelgroep interesseert en wat voor content zij graag willen zien. Dit kan bijvoorbeeld tips zijn over hoe je je paard het beste kunt verzorgen, informatie over nieuwe producten en diensten, of persoonlijke verhalen en ervaringen. Het gaat erom dat je waardevolle en relevante informatie deelt die aansluit bij de interesses van jouw doelgroep.

Daarnaast kun je ook creatief zijn in het bedenken van manieren om jezelf te onderscheiden naast sociale media. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van gratis koffie voor klanten die langskomen, het organiseren van speciale evenementen of clinics, of het hebben van een fotograaf aanwezig die gratis foto's maakt van klanten. Op deze manier kun je iets extra's bieden zonder dat het veel geld of moeite kost.

Het is belangrijk om na te denken over wat jij kunt aanbieden om jezelf en je bedrijf onderscheidend te maken. Wat maakt jou uniek en waarom moeten klanten voor jou kiezen? Deze boodschap kun je vervolgens consistent en authentiek communiceren via sociale media. 

Kortom, sociale media zijn een krachtig middel om jezelf en je bedrijf te promoten in de paardensector. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de kansen die sociale media bieden en om actief te zijn op platforms als Instagram en Facebook. Door consistent en authentiek te zijn en waardevolle content te delen, kun je jezelf en je bedrijf onderscheiden van de concurrentie en nieuwe klanten aantrekken. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak gebruik van de mogelijkheden die sociale media te bieden hebben!

Over de schrijver
Reactie plaatsen