Veel belasting betalen is een feest!
24 december 2020 

Veel belasting betalen is een feest!

Okay, ik weet dat dit heel gek klinkt. Ik geloof zelfs dat de meeste ondernemers een boekhouder hebben om op die manier zo min mogelijk belasting te betalen. Toch vind ik het geweldig als een klant van mij veel belasting moet betalen. Hoe meer belasting je betaalt, des te meer winst je maakt. Winst is jouw salaris! Dus veel belasting betalen, betekent een goed salaris.

De basis

Om dit duidelijk te maken gaan we even terug naar de basis: omzet minus kosten is winst. Winst is dus hetgeen wat overblijft nadat al je kosten zijn betaald. Hierover betaal je jaarlijks inkomstenbelasting. Deze belasting betaalt iedereen vanaf zijn 18e. Toen je nog in loondienst was hoefde je meestal niets te betalen of kreeg je zelfs geld terug. Dit komt doordat je werkgever de belastingen al heeft ingehouden op jouw salaris. Als ondernemer is dit nog niet gebeurd en moet je dus belasting betalen zodra je winst maakt. En dit is natuurlijk een goed teken, want dat betekent dat je winst maakt.

Jouw salaris

Zoals al geschreven, winst is jouw salaris. Je kan dit zien als je brutosalaris, na aftrek van de belastingen, hou je een nettosalaris over. Dus als je loonsverhoging wilt, dan moet je meer winst maken. Volg je me nog? Ik hoop oprecht dat jij winst maakt. Het hebben van een onderneming draait namelijk om winst maken. Als winst maken niet je doel is, dan heb je hard gezegd gewoon een hobby. En wees eens heel eerlijk naar jezelf. Het werk wat je doet is superleuk, maar het kost je ook tijd en jij moet ook boodschappen kunnen doen. Het is dus alleen maar eerlijk dat je jezelf een salaris kan uitkeren en dus winst maakt. Idealiter maak je maandelijks een vast bedrag als salaris over van je zakelijke rekening naar je privérekening.

Een onderneming moet winst maken

Dit is namelijk de basis van een gezonde onderneming. Natuurlijk kunnen er jaren bij zijn dat het niet lukt wegens tegenvallende omzet, grote investeringen, ziekte, enzovoort. Toch moet het wel je doel zijn om winst na te streven. Anders kan je qua geld beter teruggaan in loondienst en lekker blijven genieten van je hobby! Eerlijk is eerlijk, het geld komt niet vanzelf aanwaaien als je ondernemer bent. Het kost gewoon veel tijd om een succesvolle onderneming op te bouwen. Daarvoor krijg je natuurlijk de luxe terug om jouw ideale baan samen te stellen.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat je echt winst moet gaan maken, maar dan komt natuurlijk de volgende vraag. Je maakt winst, maar wat is je nettosalaris? Hoeveel belasting moet je reserveren en betalen? Daarvoor heb ik onderstaande tabel:

Winst (omzet minus kosten) lager danTe reserveren belastinggeld
€ 20.000,-€ 1.000,-
€ 30.000,-€ 3.000,-
€ 40.000,-€ 7.500,-
€ 50.000,-€ 12.500,-
€ 60.000,-€ 17.000,-

LET OP: dit model is gebaseerd op een ondernemer die voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur. Dit houdt in dat je de meeste tijd kwijt bent aan je onderneming en gemiddeld 25 uur per week aan of in je onderneming werkt. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier!

Vier jij feest?

Moet jij belasting betalen? Gefeliciteerd! Hier mag je onwijs trots op zijn! Betaal je nog geen belasting? Ga dan eens na hoe dit komt. Kom je er niet uit? Plan dan een winstgesprek in en ik praat hier graag met je over, om jou te helpen om uiteindelijk wel winst te maken. Dit gesprek kost € 75,- (exclusief btw) en mocht je daarna nog meer hulp nodig hebben dan brengen we dit in mindering op jouw winsttraject.      

Over de schrijver
Reactie plaatsen