Bepaal jij of de klant?

Laats heb ik weer een momentje voor mezelf gepakt om eens goed na te denken over mijn werk en mijn welzijn als ondernemer. Terwijl ik met mijn gezin genoot van een weekendje weg, besefte ik eens te meer hoe belangrijk het is om regelmatig een stap terug te doen en te evalueren. Vandaag wil ik met jullie delen waarom zelfreflectie zo waardevol is en hoe het je kan helpen je onderneming op jouw voorwaarden te leiden.

We waren net terug van een magisch weekend in de Efteling toen het me weer eens duidelijk werd: ondernemen is een reis met pieken en dalen. En net als een dagje in een attractiepark, kun je onderweg verrast worden door plotselinge wendingen of onverwachte inzichten. Het zijn die momenten van ontspanning, zoals met mijn gezin door die sprookjesachtige decors lopen, die de meest creatieve ideeën opleveren. 

Maar zoals vaak gaan mijn gedachten al snel weer over op ondernemen. Ik plan, ik droom, ik creëer. Het werk stopt zelden. Al wandelend tussen sprookjes en achtbanen bedacht ik me dat balans en vrijheid eigenlijk de kern zijn waarom ik voor mezelf begonnen ben. 

Dat brengt ons bij een essentieel inzicht: ja, we willen allemaal dat onze onderneming groeit, maar hoe doen we dat zonder onszelf te verliezen in meer uren en meer werk? Het antwoord lijkt simpel, maar is het niet altijd – het gaat om het maken van keuzes die in lijn staan met wat wij het belangrijkst vinden.

Als moeder wil ik er kunnen zijn voor mijn kinderen, vooral als ze thuis zijn tijdens schoolvakanties. Ik wil die moeder aan het zwembad kunnen zijn zonder dat mijn laptop naast het zonnebed ligt te lonken. Mijn onderneming moet mij die vrijheid kunnen geven – niet alleen voor mijzelf, maar ook voor hen.

Toch betekent dit in de praktijk soms dat ik in het weekend nog wat moet wegwerken of dat ik tijdens een vakantieweek een aantal late uurtjes maak om alles rond te krijgen. Vrijheid in ondernemen betekent ook discipline en af en toe wat extra inspanning op de momenten dat het rustig is. Die afweging tussen werk en privé blijft altijd een uitdaging.

En daar wilde ik het met jullie over hebben: ondernemen op eigen voorwaarden. Hoe vaak staan we toe dat klanten onze agenda en tarieven beïnvloeden? We maken uitzonderingen voor goede klanten of behouden lagere tarieven uit angst om klanten te verliezen. Maar waar liggen onze grenzen?

Het is cruciaal om die grenzen te bepalen en duidelijke afspraken met onszelf te maken. Als jij besluit niet 's avonds te willen werken, dan werk je niet 's avonds. Het is een kwestie van zelfleiderschap en jouw voorwaarden aan klanten communiceren.

Nu weet ik dat prijzen verhogen voor veel ondernemers voelt als het spelen met vuur. Maar het gaat niet om meer werken voor meer geld; het gaat om het waarderen van jouw tijd en diensten. En die tijd kun je investeren in jouw gezin, jouw passies, of gewoon in nietsdoen om even op te laden.

Drukke periodes kunnen me soms overvallen, maar ik heb geleerd te werken binnen de grenzen die ik voor mezelf stel. En soms, zelfs tijdens een ontspannen weekend, voelt het niet vervelend om even werkgerelateerde berichten te beantwoorden. Maar alleen omdat ík die keuze maak, niet omdat een klant dat van me eist.

Laten we niet vergeten dat achter elke glanzende façade van succes vaak een onverteld verhaal zit. In de paardensector, bijvoorbeeld, financieren veel ondernemers eigenlijk de hobby van anderen. Het zijn passieprojecten, waarbij we vaak vergeten om ook onszelf op waarde te schatten. We mogen ons hardop afvragen of het eerlijk is om tegen tarieven te werken die ons nauwelijks laten rondkomen.

Klanten zien vaak alleen wat zij betalen, niet wat het de ondernemer kost. En hoewel wij Nederlanders misschien niet graag over geld praten, is het voor onze ondernemingen essentieel om transparant te zijn over wat nodig is om een gezond bedrijf te runnen. Dat is een kwestie van open communicatie over de waarde van wat we bieden.

Mijn advies aan jullie, en aan mezelf, is om vast te houden aan de voorwaarden die jij stelt aan jouw onderneming. Wees duidelijk, consequent en laat je niet van je pad afbrengen door angst of twijfel. Als je hierbij ondersteuning nodig hebt, weet dan dat ik er ben om je te helpen.

Dank je wel voor het lezen van mijn gedachten en ervaringen. Ik waardeer het dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Voel je vrij om te reageren, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en inzichten. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen