Businesscoach vs ondernemerswelzijnsexpert
27 januari 2024 

Businesscoach vs ondernemerswelzijnsexpert

Laatst was ik in de auto aan het nadenken over een onderwerp dat me echt dwars zat: businesscoaches. Ik word er serieus een beetje gek van. Iedereen kan zichzelf tegenwoordig businesscoach noemen, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Er zijn businesscoaches die 20.000 euro vragen, anderen vragen 4.000 euro en weer anderen slechts 1.000 euro. Dat verschil in prijs maakt het moeilijk om te bepalen wie je moet kiezen. Ze beloven allemaal hetzelfde: meer geld, meer geluk, meer energie. Maar hoe weet je nu welke coach echt goed is?

Ik overwoog zelfs om een post-HBO opleiding tot businesscoach te volgen. Want hoe gaaf zou het zijn om te kunnen zeggen: "Ik ben een gecertificeerde businesscoach!" Maar al snel rezen er twijfels. Voor wie zou ik dat diploma eigenlijk behalen? Om te bewijzen dat ik beter ben dan de rest? Of om onbewust voor mezelf te bewijzen dat ik echt goed ben? En als het niet verplicht is om een diploma te hebben, waarom zou ik dan die moeite doen? 

Ik volg zelf ook regelmatig cursussen en opleidingen om bij te blijven in mijn vakgebied. Het helpt me om up-to-date te blijven en mijn dienstverlening te verbeteren. Of hetzelfde geldt voor businesscoaching, weet ik eerlijk gezegd niet. Het lijkt erop dat er veel gebakken lucht wordt verkocht, en dat irriteert me. Veel coaches lijken hun klanten te coachen op basis van wat voor hen werkt, zonder rekening te houden met de unieke behoeften van iedere individuele cliënt. Bovendien blijft het gewenste resultaat uit als de cliënt de nodige actiestappen niet onderneemt.

Het is ook opvallend zo dat een goede coach eigenlijk niet mag adviseren, maar juist jou aan het denken moet zetten. In plaats van direct te vertellen wat je moet doen, zouden ze vragen moeten stellen waardoor jij zelf erachter komt wat voor jou werkt. Daar zit wat in, maar het roept ook de vraag op: wat maakt een goede businesscoach? Is het alleen de kennis en ervaring, of is er meer voor nodig?

Ik denk na over hoe ik mezelf wil noemen en hoe ik mijn diensten wil profileren. Het is mijn keuze om naast de term ondernemerswelzijnsexpert ook de termen "Financieel Business Coach x Visionair" te gebruiken. Ik ben zelf afgestudeerd in HBO bedrijfseconomie en heb veel ervaring met financieel inzicht voor ondernemers. Dit wil ik integreren in mijn diensten, omdat ik geloof dat het belangrijk is om niet alleen te kijken naar het plaatje van vandaag, maar ook vooruit te denken.

Mijn aanpak is anders dan anderen. Ik vind ervaring en jezelf blijven ontwikkelen ontzettend belangrijk. Daarentegen is een diploma niet altijd noodzakelijk is, zolang je maar de beste versie van jezelf wordt en blijft streven naar verbetering.

Tot slot deel ik mijn inzichten over de waarde van duidelijke communicatie en het belang van een heldere positionering. Ik geloof er sterk in dat mensen direct moeten begrijpen wat je doet en waarom ze bij jou moeten zijn. Dit betekent duidelijk zijn over je diensten en hoe je anderen kunt helpen. 

Mijn intentie is om anderen te motiveren om hun eigen weg te volgen en te geloven in hun eigen kracht. Soms is het niet de titel of het diploma dat telt, maar juist jouw ervaring en unieke visie op de wereld. Blijf groeien, blijf leren en blijf geloven in jezelf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen