Creativiteit is niet alleen voor kunstenaars
25 oktober 2023 

Creativiteit is niet alleen voor kunstenaars

In de nieuwste aflevering van de podcast "Ondernemerswelzijn" deel ik mijn gedachten over creativiteit en hoe het van invloed kan zijn op het succes van een onderneming. Momenteel ben ik aan het werk op de Olmenhorst. Daar lopen op dit moment vier pony's van mij en al die blije kinderen maken het nog leuker. Maar ondertussen, als de meiden met de pony's aan het lopen zijn, zit ik vaak in de auto. Ook gewoon aan het werken, aan mijn onderneming, aan de tekentafel. Gewoon simpelweg nadenken over hoe ik het nu doe. Is dat in lijn met mijn doel? Is dat in lijn met wat ik werkelijk wil doen? En dan ga ik aan de tekentafel zitten, dingen schrappen, dingen anders doen. Voorgaande jaren was het vooral heel veel nieuwe dingen erbij doen. Dus er kwamen nieuwe websites erbij en dit en dit en dit, meer en meer en meer en meer. En dit jaar is het juist omgekeerd en ben ik juist aan het kijken waar ik allemaal mee ga stoppen. Wat zorgt er allemaal voor ruis op de lijn? Wat kost ongelooflijk veel tijd, maar levert tegelijk veel te weinig op? 

Waar ik het in deze podcast over wil hebben is namelijk creativiteit. Ik heb heel lang gedacht dat ik niet creatief was....Nou je wilt me niet zien tekenen, want daar ben ik gewoon oprecht niet goed in. En laat mij ook niet knutselen, word ik ook niet gelukkig van en ben ik ook niet goed in. Dus simpelweg alle creatieve vakken van school, daar was ik niet goed in. Dus wat heb ik mezelf aangepraat? Ik ben niet creatief. Maar ik ben de laatste tijd heel vaak aan het nadenken van, goh, waar was ik vroeger als kind nu echt goed in? Wat vond ik leuk? Wat maakte mij bijzonder? Hier heb ik ook hele leuk gesprekken over met mijn moeder. 

Als kind had ik heel veel fantasie en tegelijkertijd was ik altijd vrolijk. En dit zijn hele waardevolle dingen die ik nooit meer wil kwijtraken. Fantasie is heel bijzonder. Ik kan gewoon dingen in mijn hoofd creëren, verzinnen. Dit zijn dingen die nog helemaal niet bestaan, maar wel ik wel tot leven kan laten komen door er een product of een dienst van te maken.

Fantasie is ontzettend creatiefs Maar, ja, als je jezelf telkens aanpraat dat je niet creatief bent, dan vergeet je ook dat er zoveel meer vormen van creativiteit zijn. En omdat ik niet kan tekenen, moet ik maar niet tekenen. Eigenlijk slaat het helemaal nergens op. Als je niet kan zingen, dan moet je gewoon niet zingen. Maar pas hoorde ik hier iets leuks over op de radio. Er was gewoon een koor voor mensen die niet kunnen zingen, maar het wel heel leuk vinden.

Dat is wat ik je wil meegeven. Dat je gewoon weer gaat doen wat je als kind leuk vond. Ook al slaat als volwassene helemaal nergens op. Ga lekker doen waar jij als kind gelukkig van werd en neem dat mee in je onderneming. Ik wil die fantasie die ik als kind had meenemen in mijn onderneming. Ik wil dat inzetten als een kracht. Dat ik bijna altijd vrolijk was, dat wil ik meenemen. Ik wil die vrolijke ondernemer zijn. Diegene waarvan je denkt, daar kwam iemand binnen, dat was gezellig, die was vrolijk, die was inspirerend. In de basis is dat gewoon zijn wie ik altijd al was. Natuurlijk wil ik groeien als mens. En ja, soms moet je aan de slag met dingen. Heb je gewoon gedachten die helemaal niet behulpzaam zijn, waardoor je er dus ook naar gaat gedragen. Dus natuurlijk, er is altijd ruimte voor groei. Maar wel vanuit de kern, vanuit wie je altijd was.

Door school zijn we heel veel in hokjes gestopt en heel erg geprogrammeerd. Neem nu mijn voorbeeld van je bent niet creatief. Ja, ik was niet goed in de creatieve vakken. Dat klopt helemaal. Gaf mij maar rekenen. Daar was ik goed in. Met als gevolg dat ik in mijn later leven ben gaan doen waar ik goed in was, namelijk cijfers. En nu vind ik dat nog steeds helemaal geen vervelend vak. Maar ja, creatief boekhouden daar word ik niet vrolijk van. Ik ga helemaal aan van de gesprekken die ik voer met ondernemers. Met waar ze van dromen, wat ze willen, hoe ze het willen bereiken. Hoe ze dingen anders zien, daarvan ga ik aan. En ja, als boekhouder is dat niet helemaal hetgeen waar je mee bezig bent. Dus, daarom ben ik een soort van transitie en gaan dingen veranderen. Ik geloof dat het een onwijze kracht is dat ik heb geleerd hoe je cijfers moet lezen. Dat ik uit cijfers informatie kan halen en dat tegelijkertijd kan vertalen naar een onderneming die echt bij jou past en echt goed voor jouw zorgt. Een onderneming waarin jij al jouw kwaliteiten kwijt kan en die je veel energie oplevert. Oftewel een onderneming waar je heel gelukkig van wordt!

We moeten stoppen met denken in hokjes. Dus in plaats van ik ben niet creatief, ik ben creatief op een ander vlak. Laten we gewoon niet meer binnen de lijntjes kleuren. Voor mijn part gaan we alleen buiten de lijntjes kleuren of juist alleen de lijntjes kleuren. Ga het lekker anders doen. Ga lekker jezelf zijn. Ga genieten. Ga stralen. Van de week hadden we het over de oranje bruisbal. Toen was ik in de Intratuin. Toen zag ik toevallig een koningin zitten in een soort oranje ding. Dus ik moest meteen lachen. Hé, de koningin in de oranje bruisbal. Maar het symboliseert wel van ga staan waar je voor staat. Ga doen wat je te doen hebt. En ga vooral dingen doen waar je energie van krijgt. Wat niet meer voelt als werken, wat niet meer voelt als moeilijk. Maar gewoon dat je denkt, wauw, dit is gewoon zo ontzettend gaaf. Dat ik mag doen wat ik het allerleukste vind, waar ik het allerbeste in ben. En daar mijn geld mee kan verdienen. Dat is wat ik iedereen gun en dat is waar ik iedereen mee wil helpen. 

Kort samengevat; ga buiten de hokjes denken! Ook jij bent creatief, ook al is dat misschien niet wat school vroeger onder creatieve vakken volstond. Ik hoop dat ik je weer geïnspireerd heb. Dat ik je aan het denken heb gezet en vooral dat jij gaat doen waar je gelukkig van wordt, waarvan je die kriebel in je buik voelt, die bruisende oranje bruisbal. Ga er gewoon voor. Doe niet wat iedereen doet, maar durf uniek te zijn! Juist daar ligt jouw kracht. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen