De 7 grootste valkuilen bij het kiezen van een boekhouder!
17 februari 2022 

De 7 grootste valkuilen bij het kiezen van een boekhouder!

Okay, je bent ondernemer. Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ja hoor, daar zijn ze. De eerste brieven van de Belastingdienst. Moet je dit wel zelf doen? En zo nee, hoe kies ik dan de juiste boekhouder? Ook als je al een poosje ondernemer bent, blijft de keuze voor een boekhouder een lastige. Zo kan je bijvoorbeeld ook willen wisselen omdat je ontevreden bent. Omdat het een lastige keuze is heb ik de 7 grootste valkuilen bij het kiezen van een boekhouder voor je op een rijtje te gezet:
  1. Kiezen voor een ouderwetse boekhouder
  2. Ervan uitgaan dat elke boekhouder goed is
  3. Gratis advies verwachten
  4. Verwachten dat een boekhouder er altijd voor zorgt dat je minder belastinggeld betaalt
  5. Verwachten dat een boekhouder overal verstand van heeft
  6. Kiezen op basis van prijs
  7. Om de paar jaar wisselen van boekhouder
Uiteraard ga ik uitgebreid toelichten waarom je niet in bovenstaande valkuilen moet trappen! Dit maakt hopelijk jouw keuze voor een boekhouder een stuk gemakkelijker!

Kiezen voor een ouderwetse boekhouder

Met ouderwets bedoel ik een boekhouder die niet met de nieuwste software werkt. Uiteraard zijn deze boekhouders over het algemeen keigoed in hun werk! Alleen hun werk is juiste belastingaangiften indienen. Het is superwaardevol om samen met je boekhouder te werken in boekhoudsoftware. Zo weet jij te allen tijde hoe je ervoor staat en heb je ook echt iets aan je cijfers. Je kan op tijd bijsturen en je weet precies hoeveel belastinggeld je apart moet zetten. Een moderne boekhouder zorgt ervoor dat jullie samenwerken in boekhoudsoftware zodat je cijfers altijd op orde zijn.

Ervan uitgaan dat elke boekhouder goed is

Helaas! Er bestaan onwijs veel slechte boekhouders. Als ik eens wat google over belastingregels vind ik heel vaak websites van boekhouders waarop slechte/foutieve informatie staat. De enige bron die ik altijd gebruik is de website van de Belastingdienst. En tja, deze is niet altijd eenvoudig te lezen en kan je dus op verschillende manieren interpreteren. Zo heb ik wel geleerd dat elke boekhouder dingen net even anders doet en interpreteert. Het grote probleem is dat iedereen boekhouder kan worden! Als jijzelf je boekhouding doet en het niet uitbesteedt ben je al boekhouder. Dit maakt het onwijs lastig om een juiste keuze te maken!

Gratis advies verwachten

Dit is één van de meest voorkomende redenen om over te stappen. Tegenwoordig verwacht je advies van je boekhouder. Hij/zij posts immers genoeg interessante dingen op Social Media. Alleen zodra je klant bent hoor je eigenlijk niets van je boekhouder. Dit komt 9 van de 10 keer voor, omdat hier geen afspraken over gemaakt zijn. Bespreek daarom duidelijk wat je van je boekhouder kan verwachten en tegen welke prijs. Dit scheelt een hoop onnodige frustratie.

Verwachten dat een boekhouder er altijd voor zorgt dat je minder belastinggeld betaalt

Helaas, dit is zeker niet altijd het geval. Boekhouders zorgen er niet voor dat je altijd minder belasting betaald, maar ze zorgen er wel voor dat je belastingaangiften kloppen en hiermee voorkom je boetes. Daarnaast zijn boekhouders op de hoogte van alle aftrekposten, waardoor je inderdaad minder belasting betaalt. Het is immers zonde wanneer je recht hebt op aftrekposten en dit niet toepast! Maar omdat boekhouders zich aan de belastingregels houden, trekken ze soms minder kostenposten af dan dat jijzelf zou doen. Je kunt immers niet alles weten. Daarom is het niet standaard zo dat je dankzij een boekhouder altijd minder belasting betaalt.

Verwachten dat een boekhouder overal verstand van heeft

Een boekhouder is een boekhouder en geen belastingadviseur, verkeringsadviseur, hypotheekadviseur, jurist, enzovoort. Een boekhouder weet over het algemeen veel van ondernemen en alles wat er op financieel gebied bij komt kijken, maar ik vergelijk de boekhouder eigenlijk altijd met de huisarts. Hij/zij weet heel veel, maar moet je in bepaalde situaties doorverwijzen naar een specialist.

Kiezen op basis van prijs

Dit is persoonlijk mijn grootste irritatie! Alles zo goedkoop mogelijk willen. En ja, er zijn altijd ‘goedkope’ boekhouders te vinden. Iemand die als hobby belastingaangiften doet, een student, enzovoort. Echter kost een goede boekhouder, die ook nog eens met je meedenkt, gewoon veel geld. Je kunt het ook wel zien als een businesscoach en financiële medewerker inéén. Als jij niet veel geld wilt uitgeven, dan moet je je verwachtingen bijstellen en een hoop zelf doen. Een echte aanrader is BKHDN! (www.bkhdn.nl) Hierbij krijg je onbeperkt support (oftewel onbeperkt vragen stellen), werk je in boekhoudsoftware die bij je past en doet een boekhouder jouw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Kortom, de beste ondersteuning voor als je je boekhouding zelf doet, niet veel wilt betalen én geen belastingstress wilt. SPECIAAL AANBOD!!! Momenteel kun je via BKHDN jouw aangifte 2021 verzorgen voor € 250,- exclusief btw.

Om de paar jaar wisselen van boekhouder

Dit is een veelgehoord advies van ondernemers onder elkaar. Als boekhouder ben ik het hier niet mee eens. Natuurlijk kun je als je iemands boekhouding al lang doet misschien blinde vlekken hebben. Aan de andere kant ken je elkaar zo goed, dat je ook meteen dingen opvalt wanneer ze anders zijn. “Never change a winning team!” Als je tevreden bent over je boekhouder, dan zou ik persoonlijk niet aanraden om over te stappen. Het is vaak best wel een gedoe en verandering is niet altijd verbetering. Ben je ontevreden? Dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij je boekhouder. Soms is het een kwestie van verkeerde verwachtingen. Jij verwacht bijvoorbeeld advies en je boekhouder doet dit niet, omdat het niet in de prijs is inbegrepen. Ben je nog altijd ontevreden? Ga dan op zoek naar een nieuwe boekhouder en houd dit lijstje met valkuilen in je achterhoofd.

Nog een paar tips

Zorg dat je een boekhouder uitkiest waarbij je een goed gevoel hebt. Het is namelijk persoonlijke informatie die je deelt en het belangrijk dat iemand hier netjes mee omgaat. Bedenk vooraf goed wat je verwacht van een boekhouder:
  • Wie gaat de boekhouding doen? Jij of de boekhouder?
  • In welke boekhoudsoftware gaan jullie samenwerken?
  • Welke belastingaangiften gaat hij/zij voor je doen?
  • Hoe zit het met vragen stellen? Zit dit in het pakket inbegrepen?
  • Wat voor soort advies verwacht je?
  • Wat voor soort begeleiding verwacht je?
  • Welk budget heb je over voor een boekhouder?
Als jij weet wat jouw verwachtingen zijn, dan kan je veel beter en gerichter zoeken naar de juiste boekhouder voor jou!  
Over de schrijver
Reactie plaatsen