De gelukkig ondernemer

Het nieuwe jaar is begonnen en ik hoop van harte dat al jouw ondernemersdromen dit jaar werkelijkheid mogen worden. Mocht je ergens vastlopen, dan sta help ik je heel graag. Met deze blog wil ik je inspireren, nieuwe ideeën geven en je meenemen in mijn eigen verhaal. Maar het allerbelangrijkste is dat jij als ondernemer gelukkig bent!

Recent zat ik met mijn zoontje in de auto op weg naar de Efteling. Hij is slechts zeven jaar oud, maar wist mij iets heel waardevols te vertellen. Hij zei: "Mama, weet je wat het allerbelangrijkste in het leven is? Dat je gelukkig bent." En dat raakte me. Ik ben het namelijk volledig met hem eens. Dat is precies wat ik voor jou als ondernemer wil. Ik wil dat je gelukkig bent met je onderneming.

Geld en financiën zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Elke ondernemer moet gewoon zijn cijfers begrijpen en erop leren sturen. Cijfers bieden je objectieve feedback over de koers van je onderneming. Als je op tijd ziet dat je niet op koers ligt om je doelen te behalen, kun je actie ondernemen en bijsturen. Als je pas achteraf hoort dat het is mislukt, is het te laat om er nog iets aan te veranderen. Daarom is het cruciaal om je cijfers te begrijpen en erop te sturen.

Maar aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je al je doelen haalt en een financieel succesvolle onderneming hebt, maar dat je daar toch niet gelukkig van wordt. Misschien werk je keihard, verdien je veel geld, maar ervaar je niet de vrijheid waar je eigenlijk naar verlangde toen je ondernemer werd. Veel ondernemers zijn juist voor die vrijheid gestart. Als je eerlijk naar jezelf kijkt, ben je dan eigenlijk wel gelukkig?

Daarom spreek ik altijd over ondernemerswelzijn. Geld is belangrijk, dat ontken ik niet. Als ondernemer heb je geld nodig om te groeien, te investeren en leuke dingen te doen. Maar het is minstens net zo belangrijk dat je gelukkig bent als ondernemer. Je moet doen wat je leuk vindt, genoeg verdienen en voldoende vrije tijd hebben. Dat is voor mij de essentie van ondernemerswelzijn.

Tijdens een netwerkbijeenkomst kreeg ik een opmerking over mijn term "ondernemerswelzijn". Iemand suggereerde dat het leek alsof ik massages gaf. Dat was interessant om te horen. Ik kan zulke opmerkingen gebruiken om te groeien, maar ik hoef ze niet klakkeloos over te nemen. Het is altijd goed om naar adviezen te luisteren, vooral van mensen die verder zijn dan ik. Maar uiteindelijk moet ik zelf bepalen wat bij mij past.

Ik geloof dat je echt naar anderen moet luisteren, vooral naar degenen die verder zijn dan jij. Hun adviezen zijn ontzettend waardevol. Schrijf op wat nog niet bij je past, want misschien past het later wel bij je. Maar uiteindelijk moet je doen wat bij jou past, wat jou gelukkig maakt als ondernemer.

Veel mensen hebben de neiging om zich in het begin van het jaar te richten op doelen en goede voornemens. Maar voor mij draait het erom dat je elke dag kunt werken aan jouw droomonderneming. Daarvoor is het wel belangrijk om te weten wat jouw doelen zijn en wat jouw droomonderneming inhoudt.

Een financieel plan maken is voor mij heel vanzelfsprekend, maar ik besef dat dit voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend is. Daarom heb ik het ondernemerswelzijnstraject ontwikkeld. In dit traject leer ik je hoe je grip krijgt op je cijfers, hoe je je financiële doelen kunt halen en hoe je ervoor kunt zorgen dat er genoeg geld op je bankrekening staat. Het gaat niet alleen om het grotere plaatje, maar ook om de praktische zaken zoals wat er daadwerkelijk op jouw rekening staat, en hoe je daarop kunt sturen.

Het traject duurt drie maanden en is gebaseerd op meer dan 15 jaar aan ervaring in het runnen van ondernemingen, helpen van ondernemers en financiële studies. Het doel is dat je na afloop zelfstandig kunt sturen op cijfers én meer geld op je bankrekening hebt staan. Het is speciaal voor ondernemers die serieus met hun onderneming bezig zijn en willen groeien, die hun boekhouding al op orde hebben en geen slapeloze nachten meer willen hebben over financiën.

Zoals mijn zoontje zo mooi zei, het allerbelangrijkste is dat jij gelukkig bent als ondernemer. Mijn doel voor 2024 is niet alleen om financieel succesvol te zijn, maar ook om een gelukkige ondernemer te zijn. En ik wil jou helpen om hetzelfde te bereiken. Laat ons samen gaan voor een heel gelukkig ondernemersjaar!

Over de schrijver
Reactie plaatsen