Dure hobby of arm bestaan?
Persoonlijk vind ik dit een heel moeilijk onderwerp! Het raakt me echt en daarom heb ik ook moed moeten verzamelen om deze blog te schrijven.

Onbegrip

Hoe kan het toch dat het aan de ene kant ontzettend duur is en aan de andere kant er weinig verdiend wordt? Dit begrijp ik niet. Waar gaat het mis?

Paardrijden is een dure hobby

Het is algemeen bekend dat paardrijden een dure hobby is. Voor ouders begint dit al op de manege. Je bent zo € 800,- per jaar kwijt aan lessen, paardrijkleding en een cap. Een eigen paard of pony is nog duurder. Dit kost gemiddeld € 500,- per maand aan lessen, pensionstalling, hoefsmid enzovoort. Kortom: het is niet goedkoop! Wie kent deze uitspraak niet?

“Mensen met paarden hebben de hemel op aarde, maar komen zij te sterven, valt er niets meer te erven."

Een passie voor paarden!

De paardenpassie is iets geweldigs! Het is iets wat je als paardenliefhebber begrijpt, maar voor buitenstaanders vaak niet te begrijpen is. De liefde voor een paard. Een groot dier met zo’n zacht karakter. Samenwerken met een dier is geweldig, maar ook de lessen die ze je leren:
  • Grenzen aangeven
  • Uitdagingen aangaan
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Teleurstellingen incasseren
Daarnaast oordeelt een paard niet. Je kan veilig al je geheimen bij ze kwijt en ze voelen je als geen ander aan. Ik kan nog heel lang doorgaan over dit bijzondere gevoel!

Leven van je passie

Ik begrijp als geen ander dat je wilt leven van je passie. Je leeft immers maar één keer en het is zonde om het grootste deel van je leven bezig te zijn met een baan waar je niets aan vindt. Toch is hier ook een groot probleem! Meestal verdien je meer met die baan in loondienst dan met een baan in de hippische sector. Kortom, je houdt meer geld en tijd over voor je paard als je in loondienst werkt, dan dat je leeft van je paardenpassie.

Pensionstal

In de hippische monitor 2019 kan je lezen dat een pensionstal in 2018 gemiddeld € 548,- per paard per jaar verdient. Dit betekent dat als je een pensionstal hebt met 20 paarden je maar € 10.000,- per jaar verdient. Dit is minder dan het minimumloon! En het is ook niet zo dat het personeel nu zoveel verdient. Natuurlijk is dit een gemiddelde en zijn er ook bedrijven dit het beter doen, maar er zijn er ook zat die het minder doen.

Instructeur

Als je een goede instructeur bent kan je € 60,- per uur vragen. Dit klinkt goed! Maar hier gaat de btw vanaf en denk eens aan alle tijd die je kwijt bent aan reizen. Of aan die dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nee, ook dit is geen vetpot als je het gaat uitrekenen.

Handel

Zou hier dan geld in te verdienen zijn? Hiervoor neem ik mijzelf als voorbeeld. Ik vind het ontzettend leuk om veulens te fokken. De kostprijs van een veulen is ongeveer € 5.000,-. Dit bestaat uit dekgeld, het onderhouden van de merrie, het voer voor het veulen, de hoefsmid, stamboekkosten en dierenartskosten. Stel, ik verkoop mijn veulen voor € 8.000,-, dan is dit een goede prijs! Dat betekent € 3.000,- winst. Alleen hoeveel uren ben ik hier wel niet mee bezig? Laat ik zeggen dat dat gemiddeld één uur per dag is. Vanaf het dekken tot de verkoop van het veulen is dit ruim één jaar, oftewel 500 uur. Dit betekent een uurloon van € 6,- Voor € 8.000,- heb jij dus een koopje 😊

Arm bestaan?

Ja, als je naar het geld kijkt wel! Als je kijkt naar je geluk, dan heb je een rijk bestaan. En natuurlijk zullen er vast zat uitzonderingen zijn. Gelukkig maar! Ik zou alleen zo graag willen zien dat mensen kunnen leven van hun paardenpassie én een goede boterham verdienen! Daar ligt mijn passie en daar wil ik jou mee helpen. Hoe? Dat is een grote uitdaging en niet zo eenvoudig, want dit betekent dat er veel moet veranderen en paardrijden wellicht nog veel duurder wordt… Hoe denk jij hierover?
Over de schrijver
Laura
Door

Laura

op 23 Jun 2021

Mooi geschreven en helemaal mee eens. Ook voor ons is dit een vraagstuk als ondernemer... want ja je hebt te maken met alle investeringen die er gedaan moet worden etc. Hoe ga je dat doen met deze winstmarges? Waar kun je verbeteren etc.. Kortom interessant, maar als eigen een ondernemer zeker een punt waar wij mee rond lopen.

susanne
Door

susanne

op 23 Jun 2021

Hoi Laura,Denk dat alle prijzen omhoog moeten, maar dat is nu eenmaal niet zo eenvoudig als het klinkt. Denk wel dat we veel kunnen leren van andere branches en dat er nog voldoende kansen zijn. Als je een keer wilt sparren, mail of app me gerust.Groetjes, Susanne

Miranda
Door

Miranda

op 11 Jun 2022

Hi Susanne,Je berekening klopt niet 20 Stallen x €548 per maand = €10.960 per maand dus per jaar (x12 maanden) = € 131.520Daar kun je best van leven denk ik 😃

susanne
Door

susanne

op 11 Jun 2022

Hoi Miranda,Helaas was het maar zo'n feest! Er staat € 548,- per paard per jaar... Dus niet € 10.960,- per maand, maar € 10.960,- per jaar, oftewel € 913,- per maand.Groetjes, Susanne

Miranda
Door

Miranda

op 11 Jun 2022

Wow heftig.. Dus van de stalling die +_ 500 € per maand kost houden ze maar €50 over per maand?

Miranda
Door

Miranda

op 11 Jun 2022

€45 bedoel ik

Susanne
Door

Susanne

op 12 Jun 2022

Ja dat klopt. Dat is één van de redenen dat ik roep dat de tarieven omhoog moeten. Niet om paardrijden een elite sport te maken, maar wel om te zorgen dat het ook nog leuk blijft voor de ondernemer en hij/zij er een normale boterham mee kan verdienen.

Reactie plaatsen