Een rekening vooruit komt zelden uit

Goedemorgen, middag of avond, wanneer je dit ook leest. Vandaag wil ik jullie meenemen in een week uit mijn leven die allesbehalve soepel verliep. Het is misschien wat rommelig, maar laten we eerlijk zijn: dat is het leven van een ondernemer soms ook. Plannen die niet uitkomen, vermoeidheid, en de constante zoektocht naar balans. Wacht, dat vraagt om een kop koffie. Laat ik beginnen met een persoonlijk verhaal dat me de afgelopen dagen behoorlijk heeft beziggehouden.

De afgelopen nachten heb ik niet goed geslapen. Mijn merrie staat op het punt te bevallen en dat zorgt voor veel onrust. Elke avond denk ik: “vannacht gaat het gebeuren.” Haar uier lijken voller, ze is onrustiger. Maar nee, elke ochtend word ik moe wakker, zonder veulen. En dat terwijl mijn vorige drie veulens altijd tussen 1 en 5 uur 's nachts kwamen. Dus ja, slapen is er niet echt bij. Je kunt je wel voorstellen hoe mijn week eruitzag: vermoeid.

Het brengt me terug naar een uitspraak van mijn schoonmoeder die me nog steeds irriteert, maar ook de kern van mijn verhaal raakt: "Een rekening vooruit komt zelden uit." En hoe irritant ik die uitspraak ook vind, ze heeft gelijk. Ik hou van plannen maken, doelen stellen en de toekomst visualiseren. Maar de realiteit is vaak anders. Daar word je wel opnieuw met je neus op de feiten gedrukt.

Naast de zorgen om mijn paard, ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor Paard & Winst 2024 op 6 juni. Het is een evenement waar ik enorm naar uitkijk. Maar ook hier ging mijn planning niet zoals gehoopt. Ik had een bepaald aantal tickets in gedachten dat ik wilde verkopen, maar tijd en energie steken in marketing en promotie blijft hard werken. Elke keer wanneer ik een bericht op Facebook lees over een afgelast evenement door tegenvallende ticketverkopen, slaat de angst me om het hart. Het voelt soms alsof ik mensen moet "stalken" om te komen. En eerlijk? Daar heb ik een hekel aan. Ik wil dat mensen vanzelf enthousiast worden en inzien hoe waardevol het event is.

Als ik wil dat mijn event een succes wordt, dan moet ik blijven doorzetten, blijven vertellen wat er gaat gebeuren en mensen blijven enthousiasmeren. Dit betekent ook dat ik mezelf continu moet motiveren, zelfs als ik doodmoe ben. Het is een constante herinnering dat plannen soms niet uitkomen zoals je hoopt, maar dat je doorzettingsvermogen en zelfleiderschap essentieel zijn.

Zelfleiderschap. Ja, dat is misschien wel het belangrijkste aspect van ondernemerschap. Werk ik vanuit huis? Ja. Heb ik een team om me heen? Nee. Dus ik moet mezelf aansporen om te werken, om gefocust te blijven, zelfs als de verleiding groot is om iets anders te doen. De vrijheid van het ondernemerschap is heerlijk, maar kan ook je grootste valkuil zijn. Want laten we eerlijk zijn: als ik elke dag besloot om te wandelen, Netflixen of met vrienden te lunchen, dan zou mijn onderneming niet groeien.

Er zijn dagen waarop ik mezelf een schop onder mijn kont moet geven. Ja, ik ben moe. Ja, er komen minder mensen naar mijn evenement dan gehoopt. Maar het werk moet doorgaan. Acties moeten worden ondernomen. Want actie-reactie, zo werkt het. Als je niets doet, gebeurt er ook niets. 

Flexibiliteit is ook essentieel. Zoals ik al eerder zei: een rekening vooruit komt zelden uit. Dat betekent niet dat je geen plannen moet maken, maar wel dat je flexibel moet zijn als dingen anders lopen. Neem mijn situatie met het veulen. Ik kan niet weglopen, ik moet mijn schema aanpassen. En hetzelfde geldt voor mijn event. Als de ticketverkoop tegenvalt, moet ik mijn strategie aanpassen. Soms betekent dat harder werken, maar soms ook even gas terugnemen.

Het is een balans tussen werk en rust. Zonder rust kun je niet creatief zijn, en zonder creativiteit kun je niet groeien als ondernemer. Dus als je gestrest bent en het gevoel hebt dat je vastzit, neem dan even een pauze. Doe iets wat je ontspant en je creativiteit terugbrengt. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld een wandeling of tijd doorbrengen met mijn paard.

Wat ik je eigenlijk wil meegeven is het volgende: als ondernemer moet je keuzes maken, prioriteiten stellen en flexibel zijn. Het is oké als dingen niet gaan zoals je geplant had. Het is oké om te moeten wachten, om aanpassingen te doen aan je planning. Maar het is niet oké om in een slachtofferrol te kruipen en te klagen dat het allemaal te moeilijk is. Zelfleiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor je situatie en daar actief mee omgaan. En dat vraagt soms om aanpassingen en heroverwegingen van je plannen.

Dus als je dit leest en je voelt je overweldigd door alles wat niet volgens plan gaat, neem dan een stap terug. Kijk wat wel mogelijk is, wat kan wachten, of wat je kunt uitbesteden. En geef jezelf toestemming om rust te nemen als dat nodig is. Want zonder rust kun je niet de leider van je eigen leven en onderneming zijn.

Dank je wel voor het lezen van mijn verhaal. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en wellicht herkenning vindt in je eigen ervaringen als ondernemer. Blijf doorzetten, blijf flexibel, en bovenal: zorg voor jezelf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen