Eindejaarsklusjes
In de maand december maak ik altijd tijd vrij voor eindejaarklusjes. Om alle losse eindjes weg te werken, zodat ik in januari weer met een schone lei kan beginnen! Ook voor de boekhouding zijn er een aantal ‘losse eindjes’ die je één keer per jaar écht moet doen! Dit bestaat uit:
 • Voorraad tellen
 • Kilometerregistratie op orde brengen
 • Urenregistratie op orde brengen
 • Kijken of je nog moet investeren dit jaar (i.v.m. belastingvoordeel)
 • Openstaande facturen controleren
Uiteraard ga ik deze allemaal met je doornemen, zodat jij in januari goed van start kan gaan met je boekhouding.

Voorraad tellen

Verkoop je fysieke producten? Dan móet je je voorraad gaan tellen op 31-12-2021. In mijn geval zijn het mijn boeken. De reden dat je dit moet tellen is omdat dit je winst en dus het bedrag dat je aan belasting betaalt veranderd. Stel je verkoopt zadels. Op 31-12 heb je een voorraad van 20 zadels. Deze heb je op voorraad en verkoop je pas volgend jaar. De inkoop heb je reeds gedaan, maar je verdient er pas volgend jaar geld mee. Op 31-12 moet je dus alle producten die je nog gaat verkopen tellen. Vervolgens zet je erachter wat de inkoopprijs was. Op dat moment weet je wat je voorraad is, dit is dus jouw bezit. Mocht je je onderneming verkopen, dan verkoop je ook je voorraad. Dus zodra je zeker weet dat je dit jaar niets meer verkoopt, ga je je voorraad tellen. Ook handelspaarden zijn dus voorraad. Deze waardeer je tegen de marktwaarde.

Kilometerregistratie

Als je met je privé-auto rijdt, dan is het voordelig om je kilometers bij te houden. Per zakelijke kilometer mag je € 0,19 aftrekken. Meer kosten betekent minder winst en dus minder belasting betalen. Daarnaast mag je een deel van de btw met je autokosten verrekenen. Stel je rijdt 50% zakelijk met je privé-auto dan mag je ook 50% van de btw terugvragen. Dan moet je natuurlijk wel btw-aangifte doen en niet onder de KOR vallen. Het is wel van belang dat je kan bewijzen dat alle autofacturen met btw ook van jou zijn. Daarom raad ik aan om alle autofacturen met btw altijd in je boekhouding te plaatsen, ook als je met een privé-auto rijdt. Als je op 1 januari en 31 december je kilometerstand noteert én je houdt al je zakelijke kilometers bij, dan weet je precies hoeveel procent je zakelijk hebt gereden en hoeveel je dus aan btw kan terugvragen.

Urenregistratie

Om duizenden euro’s minder aan belasting te betalen is het van belang dat je urenregistratie op orde is. Hier heb ik al eens een blog over geschreven: Urenregistratie. https://susannebos.nl/blog/hoe-zit-het-met-de-urenregistratie/ De meeste van ons hebben het eind december iets rustiger. Dit is dus het uitgelezen moment om je urenregistratie in orde te maken. Kijk of je aan de 1.225 uur komt!

Investeringen

Als je in een jaar meer dan € 2.400,- investeert én je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting dan heb je recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek KIA). Simpel gezegd, je betaalt dan minder belasting. Onder investeringen worden bedrijfsmiddelen verstaan die langer dan een jaar meegaan en minimaal € 450, - hebben gekost (exclusief btw). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fototoestel, laptop of mobiel. Helaas vallen paarden niet onder de investeringsaftrek. Ook auto’s, woonhuizen en grond mag je niet meenemen. Als je tussen de € 2.401, - en € 59.170, - investeert mag je 28% van je totale investeringsbedrag aftrekken. Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek heb je ook nog de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. Meer weten? https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling/ Het is dus handig om te kijken of je dit jaar nog aan de investeringsaftrek komt of dat je beter kan wacht met investeren tot volgend jaar.

Openstaande facturen

Dit is hét moment om te kijken of je nog geld van iemand krijgt. Hebben al je klanten je betaald? Ook is het natuurlijk een leuke financiële meevaller als je je openstaande factuur toch nog in de dure decembermaand betaald krijgt. Het gebeurt regelmatig dat iemand je per ongeluk vergeet te betalen én je dit zelf ook vergeet. Dit is dus het uitgelezen moment om je openstaande facturen te controleren. Andersom is het ook handig om te kijken of jij iedereen wel betaald hebt. Met een goede boekhoudsoftware kan je dit met één klik op de knop zien en eenvoudig herinneringen sturen.

Klusjes

Kort samengevat. Doe de volgende klusjes:
 • Tel je voorraad
 • Zorg dat je kilometerregistratie compleet is
 • Noteer je kilometerstand op 31 december
 • Noteer je kilometerstand op 1 januari
 • Zorg dat je urenregistratie compleet is
 • Investeer nog dit jaar voor mogelijk belastingvoordeel
 • Controleer je openstaande facturen
Heb je nog vragen? Stel ze gerust!
Over de schrijver
Reactie plaatsen