Hobby of onderneming?
Heel veel mensen dromen ervan te kunnen leven van hun paardenpassie! De droom en de wil is zo groot dat eigenlijk niets anders meer telt. Hoe mooi is het als je dag in dag uit met paarden bezig kan zijn? Dit is direct de allergrootste valkuil voor hippische ondernemers! Als hippisch boekhouder en winstadviseur spreek ik veel hippische ondernemers en kom ik regelmatig op netwerkbijeenkomsten. Daarnaast lees ik regelmatig businessboeken. Hier haal ik mijn inspiratie uit voor mijn blogs, waaronder ook voor deze blog.

De passieval

Onlangs las ik het boek van Annemarie van Gaal – Winst. Ik zie Annemarie van Gaal echt als een voorbeeld! Ze is duidelijk en kan dingen supereenvoudig uitleggen. Daarnaast ben ik uiteraard gek op winst! Kortom een topboek! “De Passieval Sommige ondernemers zijn zó gepassioneerd over hun onderneming. Ze geloven onvoorwaardelijk in hun eigen product of dienst. Zij geloven dat hun restaurantketen, consultancybedrijf, fabriek, etc., de beste is die er bestaat en met die gedachte staan ze op en gaan ze naar bed. Niemand kan daar tegenop. Daardoor lopen zij het risico dat zelfs als het slecht gaat, zij onveranderd door blijven gaan. Ze gaan nóg harder werken, proberen alles nóg beter te doen, maar kunnen door hun overtuiging niet meer objectief naar hun eigen onderneming of naar de markt kijken. Al schreeuwt de markt om aanpassing, dan nog veranderen zij hun koers niet. Zelfs als hun onderneming kopje onder dreigt te gaan, dan nóg blijven zij een heilig geloof houden in hun product of dienst. Te lang en tegen beter weten in gaan ze door met de verkeerde projecten, partners en markten. Te veel gevangen in de passieval om iets te veranderen. Een koerswijziging is voor veel ondernemers sowieso lastig, omdat het betekent dat je iets opgeeft en dat betekent verlies nemen, zowel emotioneel als financieel. Dat druist in tegen het karakter van mening ondernemer. Je bent per slot van rekening ondernemer geworden, omdat vechten en doorzetten je tweede natuur is. Misschien is het vastklampen aan passie wel de allerlaatste zekerheid die sommige ondernemers moeten leren op te geven. Om te overleven moet je soms je passie durven te laten varen. Heel eng, maar heel noodzakelijk. Blijf objectief naar jezelf en naar je onderneming kijken en zoek de balans tussen het heilig vuur aan de ene kant, terwijl je jezelf aan de andere kant continu afvraagt of je nog niet gevangen bent in de passieval.” Bron: Annemarie van Gaal – Winst Bij deze tekst dacht ik echt: BINGO! Dit is precies wat er aan de hand is in de hippische branche. Klanten verwachten dat ondernemers alles voor ze doen en zeker niet hun prijzen verhogen en ondernemers zijn allang blij dat ze de hele dag tussen de paarden staan. De angst om te moeten stoppen is groter dan het gezonde, zakelijke verstand om het anders aan te pakken.

Paarden is emotie

Persoonlijk omschrijf ik mijzelf als zakelijk. Ik kán paarden en veulens verkopen als ik weet dat dit beter is. Ik weet precies wat ik verdien en wat mijn kosten zijn. Dus zakelijk gezien weet ik precies wat ik zou moeten doen om geld te verdienen met mijn ‘fokkerij’. Toch lukt het mij niet om de emotie los te laten. Zo vind ik dat ik twee fokmerries mag houden, maar momenteel lopen er toch drie. Eentje moet ik eigenlijk verkopen, maar welke?
  • De eenentwintigjarige Ulantora
  • De zesjarige Leantora
  • De jaarling Riantora
Voor mij persoonlijk een onmogelijke keuze! Eigenlijk vind ik dat de oudste gewoon lekker moet blijven tot haar dood, maar ja, dat kost alleen maar geld. De jaarling kan ik beter nog twee jaar houden, want dan levert ze met verkoop meer op. Met de zesjarig kan ik nog mee fokken en dus geld verdienen. Als ik heel eerlijk ben kost het momenteel alleen maar geld en is er niets zakelijks aan. Het is een hobby (en ja, hobby’s mogen geld kosten).

Werken voor de paarden

Zowel ondernemers als particulieren werken 9 van de 10 keer voor de paarden. Ze hebben hun onderneming opgericht om de paarden heen. En gaat er ontzettend veel geld naar de paarden, zelfs wanneer er geen pech is. Eigenlijk draait alles om de paarden en daarmee wordt direct alles goed gepraat. En met alles bedoel ik de slechte financiële keuzes. Je hebt een hippische onderneming, maar zodra er een keertje geld bij moet worden gelegd vanuit privévermogen, dan is dit geen probleem. Het is immers ook een hobby.

Hobby of onderneming?

Persoonlijk denk ik dat veel hippische ondernemingen bestaan als hobby. Uiteraard wil je er geld mee verdienen, maar de hobby (oftewel de paardenpassie) blijft het allerbelangrijkste. Om die reden nemen we het voor lief om keihard te werken voor veel te weinig geld. Je behoort immers tot de gelukkig groep die de hele dag met paarden bezig mag zijn. Ik geloof dan ook niet dat dit snel verandert en dat er een makkelijke oplossing voor is. Wel zie ik dat de huidige situatie voor veel hippische ondernemers niet meer lang vol te houden is. Ze hebben last van passieval!

Houd je hobby!

Het is heel belangrijk om je paardenhobby te behouden, maar dit mag nooit ten koste gaan van je zakelijke beslissingen. Durf je tarief te verhogen en wees bereid om weer in loondienst te gaan, zodat je meer tijd overhoudt voor je paardenpassie. Laat je zakelijke beslissingen niet afhangen van je paardenpassie, maar bekijk ze puur zakelijk. Accepteer dat de paarden een hobby zijn en geen onderneming.

Wees objectief

Het is supermoeilijk om objectief en zonder emotie naar jouw onderneming te kijken. Daarom raad ik ook iedereen aan om regelmatig met iemand hierover te sparren, zodat deze persoon objectief kan kijken en zien wat jij niet (meer) ziet. Kijk ook naar andere branches. Tijden veranderen en ik geloof dat je veel kan leren van andere branches. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Doe wat anders en verander het resultaat. Zo heb ik de ondernemersscan gelanceerd. Dit is een bewezen strategie waarmee je heel eenvoudig je groeikansen en bottlenecks in kaart brengt. Benieuwd? Klik hier! Conclusie van deze blog? Blijf altijd genieten van je paardenpassie, maar voorkom passieval!  
Over de schrijver
Reactie plaatsen