Hoe denk jij over geld?
“ Geld is niet belangrijk.” “Als ik doe waar ik goed in ben, volgt het geld vanzelf.” “Ik heb niets met cijfers/geld.” “Ik kan niet méér vragen dan mijn concurrent.” “Geld maakt niet gelukkig.” “Leven van mijn passie is belangrijker dan veel geld verdienen.” Dit zijn zomaar wat overtuigingen die je kan hebben over geld. Ik vind geld belangrijk! Natuurlijk zijn er dingen die veel belangrijker zijn dan geld, namelijk gezondheid en gelukkig zijn. Geld is slechts een ruilmiddel en op zich niets waard, maar geld maakt dingen mogelijk. Ik geloof dat iedereen wel eens geldzorgen heeft. Dit zorgt voor slapeloze nachten, waardoor je moe wordt en niet optimaal functioneert. Dus hoe je het ook went of keert, niemand ontkomt aan geld. In mijn optiek maakt geld indirect gelukkig.

Leven van je passie

Stel: je bent tevreden met jouw salaris. Dan is dit allereerst heel fijn. Aan de andere kant betekent dit ook dat je je prijs niet snel zou verhogen. De meeste hippische ondernemers zijn allang dankbaar dat ze van hun passie kunnen leven! Dat je dan maar minder verdient neem je voor lief. En juist om deze reden maak ik me zorgen!
  • Kan je later wel met pensioen?
  • Wat als je ziek wordt?
  • Wat als er weer een crisis komt?
Houd jij rekening met bovenstaande? Heb je dit ingedekt door het opbouwen van een pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een buffer? Of is hier geen geld voor, omdat je precies kan rondkomen?

Wat je gelooft beïnvloed je gedrag

Dit klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het absoluut niet! Als jij ergens van overtuigd bent, dan beïnvloed dit je gedrag. Stel: je bent ervan overtuigd dat de concurrent veel beter is dan jij, dan zou je nooit méér geld vragen dan je concurrent. Waar of niet? Daarom is het belangrijk om stil te staan bij het volgende: Hoe denk jij over geld?

Verander je overtuiging, verander je gedrag

Lekker simpel toch? Helaas is het in de praktijk een stuk moelijker. Een overtuiging is een gedachte waarvan jij weet dat deze waar is en daarom ga je deze niet zomaar aanpassen. Toch heb ik een paar tips om je overtuigingen te veranderen. Pak jouw overtuiging over geld die jou belemmert om meer geld te gaan verdienen. Bijvoorbeeld: mijn concurrent is beter. Vervolgens stel je jezelf de volgende 4 vragen*:
  1. Is het waar?
  2. Weet je zeker dat het waar is?
  3. Hoe reageer ik als ik deze gedachte heb?
  4. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?
Gefeliciteerd! Je bent net tot de ontdekking gekomen dat je concurrent niet persé beter is dan jij. Zo, nu kan je meer vragen dan je concurrent 😊 Helaas is ook dit niet zo makkelijk. Je hebt weliswaar je overtuiging aan het wankelen gebracht, maar nu is het tijd om een nieuwe overtuiging te creëren die je wel verder helpt. Bijvoorbeeld: ik ben het waard om meer geld te vragen dan anderen.

Creëer een nieuwe overtuiging

Het is belangrijk dat je nieuwe overtuiging jou gaat helpen bij het bereiken van je doelen. Je hoeft het nog niet meteen te geloven. Wel moet deze nieuwe overtuiging voldoen aan de volgende twee voorwaarden:
  1. Positief geformuleerd
  2. Alsof het al zo is
Nu moet je je deze nieuwe overtuiging eigen maken. Schrijf het op, kijk er vaak naar, praat erover, net zolang totdat de overtuiging eigen is.

Hoe denk jij over geld?

En hoe denk jij na het lezen van deze blog over geld? Durf je dit met mij te delen? Ik geloof dat geld (indirect) gelukkig maakt! Daarom ben ik gek op geld (en paarden)😊   *Bron: Katie Byron, Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life        
Over de schrijver
Reactie plaatsen