Loslaten

Wat was het een bijzondere periode de afgelopen tijd. Het voelde alsof ik vastzat in een BTW-grot, druk bezig met alle BTW-aangiftes. Maar vandaag, 1 februari, voelt als een nieuw begin. Een nieuw begin waarin ik de moed heb gevonden om dingen los te laten en nieuwe richtingen in te slaan.

Loslaten. Een eenvoudig klinkend concept, maar oh zo moeilijk om daadwerkelijk te doen. Voor mij persoonlijk is het een uitdaging geweest om te stoppen met dingen waarvan ik wist dat ze niet zouden opleveren wat ik ervan verwachtte. Het opzeggen van software of een telefoonabonnement is relatief eenvoudig. Maar wat als het gaat om diensten die je inkoopt bij anderen? Dan wordt het al een stuk lastiger om los te laten.

Vorig jaar heb ik kritisch gekeken naar mijn uitgaven en ontdekt dat ik te veel geld besteedde aan bepaalde zaken, met name aan marketing. Ik had een marketingbureau ingeschakeld, maar de resultaten bleven achter. Het was lastig om deze samenwerking stop te zetten, vooral omdat we al een paar jaar samenwerkten. Ook het stopzetten van de diensten van een vriendin die mijn teksten controleerde, was geen eenvoudige beslissing. Maar uiteindelijk moest ik erkennen dat het niet de juiste keuze was voor mijn onderneming, hoe lastig dat ook was.

Een andere kostenpost waar ik mee gestopt ben, was het investeren in Facebook en Instagram advertenties. Ondanks dat mijn e-maillijst groeide, leverde dit niet het gewenste resultaat op in termen van omzetgroei. Het was een pijnlijke beslissing, maar soms moeten we zulke dingen loslaten.

Maar loslaten gaat verder dan alleen kosten. Soms moet je ook stoppen met het aanbieden van bepaalde producten of diensten die niet de gewenste resultaten opleveren. En dat is echt niet makkelijk. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om toe te geven dat iets niet werkt en ermee te stoppen.

Na deze periode van reflectie, heb ik besloten om mijn focus te verleggen van de hippische ondernemers naar vrouwelijke ZZP'ers. Ik wil mijn kennis en ervaring inzetten om deze ondernemers te helpen meer winst te behalen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Het is een spannende nieuwe richting voor mij, maar ik geloof dat dit de juiste stap is.

Ik ben nog steeds gepassioneerd over mijn onderneming Paard & Winst, maar ik wil me niet langer richten op het adviseren van hippische ondernemers, wat te kort omzet oplevert. Mijn doel is nu om vrouwelijke ZZP'ers te ondersteunen die al weten hoe ze omzet moeten maken, maar die moeite hebben om voldoende winst over te houden en die te hard werken. Ik wil hen helpen om echt gelukkige ondernemers te worden, zonder geldstress en met voldoende vrije tijd.

Het was geen eenvoudige keuze om zo'n koerswijziging in te zetten. Er zit zoveel tijd, energie en passie in de activiteiten die ik loslaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze stap nodig is om mijn ondernemerswelzijn te verbeteren en om een positieve impact te hebben op het welzijn van de ondernemers die ik in de toekomst ga helpen.

Daarom heb ik besloten om mijn focus te verleggen en alles op alles te zetten om mijn nieuwe doelgroep te bereiken. Ik wil niet langer kostbare tijd en middelen besteden aan activiteiten die niet bijdragen aan mijn uiteindelijke doel. Deze bewuste keuze geeft me energie en het gevoel dat ik eindelijk het pad bewandel dat het beste past bij mijn passie en vaardigheden.

Met deze veranderingen op komst, ben ik ook bezig met het visueel neerzetten van mijn nieuwe focus. Ik ben onderweg naar een fotoshoot op een prachtige locatie, waar ik mezelf als financieel business coach voor vrouwelijke ZZP'ers ga presenteren. Het voelt als een symbolische stap naar een nieuwe fase, en ik kijk er enorm naar uit.

Dit jaar staat voor mij in het teken van groei, vernieuwing en het helpen van anderen om hun ondernemersdromen te verwezenlijken. Door los te laten wat niet meer bijdraagt aan mijn onderneming, maak ik ruimte voor nieuwe mogelijkheden en kansen.

Misschien herken je jezelf in mijn verhaal en worstel je zelf met het loslaten van bepaalde zaken in jouw onderneming. Laat mijn verhaal dan een inspiratiebron zijn om de moed te vinden om knopen door te hakken en nieuwe wegen in te slaan. Het is niet altijd gemakkelijk, maar soms is het nodig om te groeien en je ware potentieel te bereiken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen