Mijn experiment

Vandaag wil ik iets heel bijzonders met jullie delen. Na jaren van gestructureerde plannen en vastomlijnde strategieën, heb ik besloten om deze volledig los te laten. Ja, je leest het goed, *loslaten*. En niet zomaar een opwelling of een impulsieve beslissing. Het is een bewuste keuze en een experiment dat ik de komende weken ga uitvoeren.

Een dag in de auto

Afgelopen dinsdag heb ik heel wat uren in de auto doorgebracht. Volgens mij, als ik het goed heb geteld, heb ik in totaal zes uur gereden. Tijdens die lange ritten heb ik tijd om na te denken, te reflecteren en zelfs coachingsgesprekken te voeren. Zo zie ik mijn auto een beetje als mijn mobiel kantoor. Dinsdag was niet anders. Twee gesprekken liepen uit op spontane coachsessies, wat me veel nieuwe inzichten gaf.

Het besef: strategieën werken niet voor mij

Ik begon te merken dat mijn huidige strategieën, hoe goed bedoeld ook, niet echt bij mij passen. Ik streefde naar een perfect opgemaakte Instagram feed, maar de waarheid is dat dit gewoon te veel tijd en moeite kost en me geen plezier geeft. Ik ben van nature wat chaotischer en geniet ervan als dingen simpel en leuk zijn. Dus waarom moet ik vastzitten in deze geplande en geoptimaliseerde wereld als het me niet gelukkig maakt?

Dus het plan is: het loslaten van deze gestandaardiseerde aanpak. Ik wil gewoon zien wat er gebeurt als ik een tijdje mijn eigen regels volg en het eenvoudiger aanpak.

Een nieuw Social Media experiment

Voor de komende weken ben ik van plan om mijn social media aanpak volledig anders te doen. Daaronder valt bijvoorbeeld het gebruik van hashtags. Ik vind het verzinnen van de juiste hashtags een hele opgave. Ik zie het nut er niet meer van in. Krijg ik echt meer klanten omdat ik die hashtags gebruik? Waarschijnlijk niet. Waarom zou ik me dan nog vasthouden aan iets dat me geen plezier geeft en me niet productiever maakt?

Ik ga dus wat meer in flow werken. Gewoon posten wanneer ik daar zin in heb, zonder me druk te maken over de perfecte post of de juiste combinatie van foto's, video's, en tekst. Ja, ik blijf nog steeds consequent zichtbaar op social media, maar dan op een manier die meer bij mij past en makkelijker aanvoelt.

Het loslaten van perfectie

Wat betekent dit concreet? Nou, ik ga bijvoorbeeld geen professionele foto's meer toevoegen aan elke post. Gewoon een mix van mooie professionele foto's en spontane foto's/video's met mijn telefoon. Misschien zelfs een keer een minder perfecte foto die ik gewoon leuk vind om te delen. Is dat een rommelige Instagram feed? Misschien wel. Maar ik ben heel benieuwd of deze authentiekere benadering eigenlijk niet veel meer aanspreekt bij mijn volgers.

Iedereen weet dat je met gemak mooie teksten kan laten schrijven door Chat GPT, maar ik wil weer terug naar echtheid. Naar wie ik echt ben. En ik geloof echt dat we in een tijd leven waarin mensen steeds meer op zoek zijn naar echtheid en echte verbinding. Naar authentieke verhalen en echtheid in foto's en berichten.

Waarom het makkelijker maken?

Dingen hoeven niet zo ingewikkeld te zijn als we ze soms maken. Ondernemerschap zou leuk moeten zijn. Natuurlijk moeten we soms uit onze comfortzone stappen en dingen doen die spannend zijn of die we minder leuk vinden, maar dat betekent niet dat we onszelf onnodig moeten belasten en stressen.

Tijdens mijn ritjes had ik dus dat geluksmoment waarin ik besefte dat ik dingen anders moet aanpakken om meer plezier en gemak terug te brengen in mijn werk. Ondernemerschap hoeft niet altijd volgens de conventionele regels te gaan. Er is echt geen vastgelegde manier waarop alles moet gebeuren.

Actiestappen: plezier en gemak

Ondanks dat ik mijn strategieën loslaat, betekent dit niet dat ik geen doelen heb of niet meer hard werk. Integendeel, ik blijf nog steeds concrete stappen zetten richting mijn doelen. Maar wel op een manier die meer bij mij past. En dat wil ik aan jullie meegeven: het mag anders, makkelijker en leuker. Ondernemen is een avontuur en experimenteren hoort daarbij.

Het plan

Een deel van mijn posts zullen nog steeds gepland worden, puur voor de verspreiding en om te voorkomen dat ik soms wekenlang niets post en dan ineens tien berichten in één dag plaats omdat ik opeens inspiratie heb. Een balans tussen geplande content en spontane posts lijkt me ideaal.

Ik ben echt heel benieuwd hoe deze nieuwe aanpak gaat uitpakken en wat jullie ervan vinden. Daarom zou ik het heel leuk vinden als jullie me blijven volgen op social media - Facebook, LinkedIn, of Instagram - en jullie mening geven over deze nieuwe, minder strategische benadering.

Het echte verhaal en echtheid in ondernemen

Tenslotte geloof ik dat we allemaal weer meer naar de basis mogen gaan. We hoeven niet perfect te zijn. Het is genoeg om jezelf te zijn. Ik hoop dat dit experiment jou inspireert en dat jij ook durft af te wijken van de gebaande paden. Probeer eens iets anders. Doe wat bij je past. En wees niet bang om te falen, want zelfs als het mislukt, leer je er altijd iets van.

Over de schrijver
Reactie plaatsen