Ondernemen is een vak apart!
Ondernemen is echt een vak apart. In mijn ogen is ondernemen het mooiste vak wat er is! Niet is zo veelzijdig en uitdagend als het ondernemerschap. Hoe gaaf is het dat jij zelf je droombaan kan creëren? Toch kent het ondernemerschap ook een aantal uitdagingen:
  • Weten wat je wilt
  • Ondernemersvaardigheden
  • Eenzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Belastingdienst
Daarnaast zijn dit de vijf grootste risico’s:
  • Te weinig omzet
  • Onverwachte uitgaven
  • Ziek worden
  • Geen pensioenopbouw
  • Juridische conflicten
Goed nieuws! Voor alle bovenstaande uitdagingen en risico’s is er een oplossing. Deze ga ik je dan ook allemaal vertellen.

Wat wil je echt?

Laten we beginnen bij het begin. Wat wil je echt? Ben je ondernemer geworden uit noodzaak of is het een langgekoesterde droom? De echte drijfveren van ondernemers zijn vaak niet meetbaar in cijfers. Het zijn dingen als:
  • Meer vrijheid ervaren
  • Leven van mijn paardenpassie
  • Meer tijd voor mijn paard/gezin
Dit zijn drijfveren die je helpen als je er even doorheen zit als ondernemer, want geloof me dat heeft iedereen.

Bezit jij over de juiste ondernemersvaardigheden?

Als je als ondernemer echt succesvol wilt zijn, zul je veel nieuwe kennis en vaardigheden moeten opdoen en leren. Je redt het niet met alleen maar goed zijn in je vak. Ben je bereid deze vaardigheden aan te leren om te bereiken wat je echt wilt?
  • Ja? Gefeliciteerd! Ik weet zeker dat het jou gaat lukken om van jouw onderneming een succes te maken!
  • Nee? Kan je het misschien uitbesteden? Of word je toch gelukkiger van een baan in loondienst?

Sta jij er als ZZP’er alleen voor?

Vaak voelen ZZP’ers zich alleen. Je zal niet de eerste zijn die zich niet begrepen voelt door zijn naasten. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Zelf vind ik Equine Business Babes geweldig! Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor hippische ondernemers. Op die manier kan je gezellig samen praten over het ondernemerschap. Dit maakt het een stuk minder eenzaam! Zelf werk ik samen met onder andere:
  • Wendy (Equine Business Babes)
  • Annika (Clickhorse Marketing)
  • Andrea (Hippisch Online)
  • Anke (Meester te Paard)
Ondernemerschap hoeft dus niet eenzaam te zijn. Bezoek hippische netwerkbijeenkomsten en ga gezellig met andere ondernemers sparren.

Wet- en regelgeving

Okay, dit is een ingewikkelde. Hoe graag ik het ook zou willen, ik kan je niet vertellen welke wet- en regelgeving voor jou van toepassing zijn. De Kamer van Koophandel kan je hierbij helpen. Voor mijzelf zijn de volgende drie wetgevingen van belang:
  • Wet DBA: ik moet kunnen bewijzen dat ik geen schijnzelfstandige ben
  • Privacywetgeving AVG: hoe ik met jouw gegevens veilig omga
  • Identificatie en registratie van paarden: ik moet mijn paarden op mijn UBN registreren en zorgen dat ze gechipt zijn
Voor jou kan bijvoorbeeld ook het bestemmingsplan van belang zijn. Mag je jouw bedrijf wel op jouw bestemming vestigen? Jouw gemeente kan je hierbij helpen. Gelukkig zijn er veel vakbladen die je op de hoogte houden van alle wet- en regelgevingen. Zo lees ik zelf Paard en Bedrijf en De Hippische Ondernemer. Ook op de site van FNRS, KNHS en Rijksoverheid kan je veel vinden.

Belastingdienst

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!” Hoe hard de Belastingdienst het ook roept, het blijft voor veel ondernemers een ingewikkeld iets. Uren speuren op het internet, eindelijk vinden wat je zoekt en dan nog niet echt begrijpen wat er nu staat. En dan bestaat er ook nog het risico dat je belastingvoordelen laat lopen. De oplossing ben ik! J Het is mijn baan om van alles op de hoogte te blijven en jouw belastingaangiften goed in te vullen.

Te weinig omzet

Iedereen heeft kosten! Denk hierbij aan boodschappen, huur/hypotheek, verzekeringen, enzovoort. Dit is ook de reden dat we moeten werken, zodat we alles kunnen betalen. Dit kan natuurlijk in loondienst, maar ook als ondernemer zijn er voldoende mogelijkheden om genoeg te verdienen zodat je alles kan betalen. Om die simpele reden ben ik dan ook van mening dat jouw onderneming als eerste voor jou moet zorgen, zodat jij al je facturen kunt betalen. Wat je hiervoor nodig hebt is: voldoende omzet! Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je bijvoorbeeld als je omzet wegvalt door een Corona-crisis? Of als de klanten uitblijven? De oplossing hiervoor is: bouw een buffer! Zorg dat je altijd genoeg geld achter de hand hebt voor dit soort noodgevallen. Idealiter heb je een buffer van minimaal zes maanden.

Onverwachte uitgaven

Je kent het vast wel… je paard krijgt koliek. Natuurlijk schakel je een dierenarts in, maar dat betekent ook een rekening. En laat die rekening nu precies in de btw-maand vallen, waardoor je rekening al leeg is. Help! Ook hiervoor is de oplossing weer: bouw een buffer op!

Ziek worden

Je bent lekker bezig met je onderneming en hebt zelfs al een buffer van twee maanden. Alles gaat super! Maar dan gebeurt het, door pure pech val je van je paard. Gevolg: revalidatie van drie maanden. Dit betekent in jouw geval drie maanden weinig tot geen omzet. Gelukkig kan je je hiervoor verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het nadeel is dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering in onze sector vrij duur is. Andere opties zijn:
  • Zelf een buffer opbouwen
  • Ongevallenverzekering afsluiten voor blijvend letsel, dan krijg je eenmalig een uitkering
  • Instappen in een broodfonds
  • Alternatieven zoals bijvoorbeeld SharePeople

Geen pensioenopbouw

Waarschijnlijk denk je er niet aan. Het duurt immers nog wel even voor je met pensioen gaat. Bovendien krijg je dan een AOW van de overheid. Maar wist je dat een AOW € 832,86 (2021) netto is? Is dat voor jou voldoende om van te kunnen leven? In veel gevallen is dit te kort en zou je dus moeten zorgen voor extra inkomsten, zodra je stopt met je onderneming. Daarnaast is er ook nog eens stakingswinst als je stopt, dit betekent vaak een flink bedrag wat je nog aan belasting moet betalen. Daarom is het goed om nu al bezig te zijn met je pensioen.

Juridische conflicten

Je hebt een geweldig mooi en braaf paard verkocht! Op de foto’s was hij volledig goedgekeurd en bij jou heeft hij ook nog nooit wat gemankeerd. Echter na drie maanden krijg je een telefoontje, want zijn dierenarts heeft kissing spines geconstateerd. De nieuwe eigenaar is er afgevallen en stelt jou aansprakelijk. Help, wat nu? Hopelijk heb je een aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is het van groot belang dat je alles goed juridisch hebt vastgelegd. Heb je algemene voorwaarden? Kloppen je contracten? De oplossing is dan ook om je hiervoor te verzekeren én zorg dat je alles juridisch goed op orde hebt.

Voor elk risico is een oplossing!

Gelukkig hoeven al die risico's niet zo eng te zijn. Voor elk risico is namelijk een oplossing! Het beste wat je kunt doen is een financiële buffer opbouwen. Hoe groter de buffer, hoe kleiner het risico. Daarnaast kan je je verzekeren voor risico's. Zo kan je een aansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en dergelijke aanschaffen. Ook kan je je juridisch goed indekken door gebruik te maken van goede algemene voorwaarden en goede, juridisch onderbouwde contracten en samenwerkingsovereenkomsten.

Elke oplossing kost geld

Helaas hangt aan elke oplossing een prijskaartje. Daarom is het ook mijn advies om per risico af te wegen hoe groot het risico voor jou is en wat het kost om dit risico uit te sluiten.  
Over de schrijver
Reactie plaatsen