Ondernemerswelzijn verbeteren met een winstplan
09 november 2023 

Ondernemerswelzijn verbeteren met een winstplan

In deze blog wil ik het hebben over het maken van een winstplan. Maar voordat ik daar dieper op in ga, wil ik even uitleggen wat een winstplan eigenlijk is. Een winstplan is een praktisch financieel plan dat je inzicht geeft in wat je met je onderneming kunt bereiken. Het geeft focus en helpt je om haalbare doelen te stellen. Het is belangrijk om te weten of je plannen financieel haalbaar zijn, want als het op papier niet haalbaar is, zal het in werkelijkheid ook niet haalbaar zijn.

Ik heb onlangs een webinar gegeven over het maken van een winstplan, maar ik merkte dat veel mensen er uiteindelijk niets mee gingen doen. Het maken van een financieel plan kan intimiderend zijn, vooral als je geen financiële kennis hebt of niets met cijfers hebt. Daarom ga ik op 16 november 2023 een groepje ondernemers helpen om samen een winstplan te maken. Op die manier hebben ze meteen een stok achter de deur en weten ze zeker dat het plan wordt gemaakt.

Hoe we dat gaan doen? We beginnen met kijken naar wat jij echt wilt. Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar? Vervolgens kijken we naar wat je gaat verkopen, hoeveel en wanneer. Is dit haalbaar binnen de tijd die je hebt? Daarna hangen we er een prijskaartje aan, zodat je weet wat je kunt verdienen als alles lukt. Vervolgens kijken we naar de kosten die hierbij komen kijken, zodat je precies kunt uitrekenen wat er onderaan de streep overblijft. Dit bedrag is jouw bruto salaris, waar nog belasting van af moet. Uiteindelijk wil je weten of je van dit bedrag kunt leven en of het genoeg is om jouw droomleven te leiden.

Ondernemerswelzijn draait onder andere om voldoende vrije tijd en geld hebben. Een winstplan helpt je om te onderzoeken of jouw onderneming hieraan kan voldoen. In je boekhouding kijk je achteraf terug op hoe je het hebt gedaan, maar het is nog niet mogelijk om vooruit te kijken. Een winstplan is daarom een waardevolle tool om te plannen voor de toekomst. Het geeft je inzicht en helpt je om strategische keuzes te maken.

Naast het maken van een winstplan ben ik ook bezig met iets groters. Ik ben op zoek naar mijn unieke talent en hoe ik dit kan inzetten om geld te verdienen. Ik geloof dat iedereen een uniek talent heeft gekregen en dat je daar best iets voor mag vragen. Des te meer geld ik verdien, des te meer mensen ik kan helpen. Geld is een ruilmiddel en kan worden gebruikt om iets groots neer te zetten en anderen te helpen. Ik ben er van overtuigd dat het nieuwe ondernemerschap draait om zinvol leven en anderen inspireren.

Ik ben zelf momenteel bezig met mijn eigen zoektocht naar mijn unieke talent en hoe ik dit kan vertalen naar een product of dienst. Dit is voor mij het ultieme ondernemerswelzijn: vanuit jezelf beginnen en iets creëren wat genoeg geld en tijd oplevert. Ik ben me bewust van de veranderingen in de wereld en geloof dat we kansen moeten benutten om een positieve impact te maken.

Als je geïnspireerd bent door mijn verhaal en mijn visie op ondernemerschap, laat het me dan weten. Ik vind het belangrijk om jou te inspireren en te helpen groeien. Je kunt me altijd een berichtje sturen met vragen of suggesties voor nieuwe podcastafleveringen. Samen kunnen we streven naar een beter ondernemerswelzijn en een gelukkigere toekomst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen