Over geld praat je niet

Ik wil vandaag met jullie praten over een onderwerp dat mij aan het hart gaat: geld. Van jongs af aan heb ik altijd graag over geld gesproken. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerlijk te zijn over geld en ik wil mijn verhaal met jullie delen. Ik ben niet van plan om het mooier te maken dan het is. Natuurlijk droom ik ervan om zoveel mogelijk geld te verdienen in zo min mogelijk tijd, maar ik geloof ook dat wat ik verkoop het waard moet zijn. Als jij in mij investeert, wil ik dat je die investering minstens twee keer terugverdient. Het moet niet zo zijn dat je wel wat geleerd hebt, maar per saldo eigenlijk weinig verschil hebt.

Ik kom vaak uitspraken tegen op social media, vooral in de context van businesscoaches. Bijvoorbeeld de vraag: wat kost het je als je het niet doet? Het is een vraag die voor mij dubbelzinnig is. Ja, als je iets niet doet, kost het je inderdaad niets. Maar aan de andere kant kan het zelf proberen een lange en moeizame weg zijn, waardoor het uiteindelijk meer geld en tijd kan kosten dan wanneer je in iemand had geïnvesteerd. Investering betekent voor mij dat je geld uitgeeft, maar dat dit bedrag daarna snel en met meer terugkomt. En dit is waar het soms aan ontbreekt. Er is veel gratis beschikbaar, maar met nul investering kun je ook veel geld verdienen door simpelweg een e-book te lezen en in actie te komen.

Ik leer veel van succesvolle mensen door te analyseren wat hen succesvol maakt en door te kijken naar hoe ze hun zaken aanpakken. Soms koop ik iets van hen, maar vaak leer ik gewoon door te observeren wat ze doen en hoe ze het doen. Wat kost het je om het niet te doen? Voor mij persoonlijk is het antwoord: nul euro, maar het kost wel tijd en energie.

Dan is er nog de uitspraak: "geen geld is onzin." Oftewel als je iets echt wilt, dan zorg je wel dat je aan het geld komt. Dat is inderdaad waar, maar ik geloof dat er situaties zijn waarin mensen echt geen geld hebben. Ik spreek uit ervaring als boekhouder en zie dat het soms daadwerkelijk niet mogelijk is. Ik ben het ook niet eens met mensen die beweren dat als je iets echt wilt, je er wel geld voor zult vinden, desnoods door schulden te maken. Voor mij is dit geen realistisch advies.

Ik kom ook vaak uitspraken tegen als "geld maakt toch niet gelukkig" of "ik wil geen lege groei." Ik geloof dat deze uitspraken niet helemaal waar zijn. Geld is een middel en hoe meer je hebt, hoe meer impact je kunt maken, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Er bestaat in mijn optiek geen lege groei, want met meer geld kun je meer goede dingen doen en anderen helpen.

Laatst las ik een post over een denkbeeldige businesscoach die op Instagram opschept over hoeveel geld ze verdient. Een groot aantal mensen wil dat ook en geeft geld uit aan haar om van haar te leren. Hierdoor wordt zij steeds, rijker en rijker. Maar mijn ervaring is dat elke situatie anders is en dat er geen one-size-fits-all strategie is. Elk bedrijf, elk product, elke dienst vereist een andere aanpak. Ik heb zelf ervaren dat verschillende bedrijven vragen om verschillende strategieën.

Ik ben al lange tijd bezig met het verkopen van mijn traject over geldbeheer, maar tot nu toe zijn de verkopen nul. Dit dwingt me om op zoek te gaan naar een andere aanpak. Ik overweeg om meer te gaan investeren in fysiek netwerken, gewoon ouderwets handen schudden en contact leggen. Ik geloof dat persoonlijke ontmoetingen een verschil kunnen maken en daarom ga ik de komende tijd naar verschillende netwerkevenementen om te zien of dit werkt voor mij.

Een belangrijke kwestie die ik nu overweeg, is of ik meer geld moet investeren of dat de oplossing wellicht al ligt in de cursussen die ik in het verleden heb gekocht. Misschien hebben de cursussen die ik al heb aangeschaft alle antwoorden die ik nu nodig heb. Ik wil voorkomen dat ik alleen maar blijf investeren in nieuwe dingen zonder eerst te kijken naar wat ik al in huis heb.

Kortom, ik wil eerlijk zijn over mijn worstelingen en fouten met betrekking tot geld en ondernemen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik ben vastbesloten om te blijven leren en groeien. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen te blijven delen en te horen wat jullie ervan vinden.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen