Plezier is het allerbelangrijkste

Vandaag wil ik iets delen wat ik ontzettend belangrijk vind - plezier in het ondernemerschap. Zoals je misschien al hebt gemerkt als je mijn podcast "Ondernemerswelzijn" luistert, neem ik mijn afleveringen vaak op in de auto, tijdens een wandeling of gewoon wanneer het mij uitkomt. Waarom? Omdat het opnemen van mijn gedachten en ideeën mij plezier geeft, en dat plezier is voor mij het allerbelangrijkste in mijn onderneming.

Lange tijd durfde ik geen podcast te starten omdat ik dacht dat ik een professionele studio nodig had en de beste apparatuur. Ik maakte het mezelf zo ontzettend moeilijk dat ik uiteindelijk helemaal geen podcast begon. Maar toen realiseerde ik me dat iets beter is dan niets. Dus begon ik gewoon, met minimale voorbereiding en simpelweg door mijn persoonlijke verhaal en ervaringen te delen. En weet je wat? Dat bevalt me geweldig.

Waarom ik ondernemer werd

Veel ondernemers worden ondernemer voor de vrijheid, maar dat geldt niet voor mij. Voor mij draait het om plezier. Ik geniet ervan om mijn eigen regels te bepalen en mijn eigen weg te gaan. Misschien heeft het iets te maken met mijn human design; ik ben namelijk een manifestor. Dat betekent dat ik energie krijg van het creëren en starten van nieuwe dingen.

Recent realiseerde ik me dat voor veel anderen plezier helemaal niet de belangrijkste drijfveer is. Veel mensen willen vooral geld verdienen. Dat is ook prima natuurlijk, en eerlijk gezegd wil ik ook geld verdienen. Maar mijn prioriteit ligt bij plezier. Ik ben bereid minder geld te verdienen als dat betekent dat ik meer plezier heb in wat ik doe. Natuurlijk zijn er ook taken die ik minder leuk vind, maar die horen er nu eenmaal bij. Het gaat erom dat de kern van mijn werk me energie en blijdschap geeft.

Strategieën en plezier

Iets waar ik volledig op blokkeer, zijn strategieën. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met strategieën, maar ze passen gewoon niet bij mij. Ik word het meest blij als ik mag doen wat ik leuk vind, zoals bedrijven creëren die op de een of andere manier verbonden zijn met plezier.

Mijn eerste onderneming was "Shetlanderij van Liemeer" met de website www.pretmeteenshet.nl. Ik wilde kinderen een uur ontspanning en plezier geven, omdat ik vond dat ze al teveel moeten. En dat is precies wat ik ook in mijn huidige ondernemingen nastreef. Voor mij is de combinatie van plezier en werk essentieel.

Experimenteren als ondernemer

Een van de dingen die ik ontzettend leuk vind, maar die strategisch gezien misschien niet handig is, is elke paar jaar iets nieuws beginnen. Zo begon ik met "Pret met een Shet" en gaf ik ponylesjes en organiseerde kinderpartijtjes. Na een tijdje merkte ik dat ik het op locatie werken met pony's het allerleukst vond. Dus stopte ik met de rest en richtte ik me daar volledig op.

Nu doe ik hetzelfde spelletje met "Paard en Winst". Ik doe wat ik leuk vind en wat werkt, en stop met de rest. Dit proces kan jaren duren, maar ik geef het de tijd en schrap vervolgens wat niet werkt. Hierdoor blijft alleen de kern over die mij het meeste plezier geeft én geld oplevert.

Balans tussen werk en privé

Als moeder van twee jonge kinderen wil ik niet hun jeugd missen. Het is belangrijk voor mij om een balans te vinden tussen werk en privé. Plezier hebben met mijn kinderen door naar het pretpark, zwembad of strand te gaan is net zo belangrijk als plezier hebben in mijn werk. Ik wil geen financiële doelen nastreven ten koste van waardevolle momenten met mijn gezin. Het is die balans die mij gelukkig maakt en die ik wil behouden.

Innovaties en nieuwe ideeën

Wat ik geweldig vind, is het creëren van nieuwe dingen. Onlangs heb ik "Susanne's GPT" ontwikkeld, een tool die ondernemers helpt om niet alleen te kijken naar wat hen het meeste geld oplevert in de kortste tijd, maar ook naar wat hen het meeste plezier geeft. Deze tool is uniek omdat er zover ik weet nog geen enkele andere tool is die plezier meeneemt in de vergelijking.

Voor 33 euro kunnen mensen deze tool aanschaffen, en als je lid bent van mijn nieuwsbrief, krijg je nog een leuke aanbieding. Ik geloof dat als je plezier toevoegt aan je werk, je dat ook uitstraalt en automatisch meer klanten aantrekt. Mensen vinden het nu eenmaal aantrekkelijker als iemand met passie en blijdschap over iets vertelt, in plaats van dat iets puur strategisch wordt verkocht.

De boodschap die ik wil verspreiden

Wat ik iedereen zou willen meegeven, is dat we niet moeten vergeten plezier terug te brengen in ons werk. We moeten ons niet blind staren op hoe iets zou moeten of strategisch slim is. Ik geloof dat als je doet wat je plezier geeft, je dat uitstraalt naar anderen. Laten we eerlijk zijn, het leven is veel te kort om alleen maar bezig te zijn met financiële doelen en keihard werken. Laten we elkaar inspireren om meer plezier te hebben in ons werk en daarmee een positieve invloed te hebben op onze omgeving.

Dank je voor het lezen van deze blog. Deel het gerust met anderen, want ik denk dat deze boodschap door veel meer mensen gehoord mag worden. Voor mij betekent ondernemen niet alleen het nastreven van succes, maar vooral het vinden van geluk en blijdschap in wat ik doe. En ik hoop dat mijn verhaal jou inspireert om hetzelfde te doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen