Reflecteren en vooruitkijken

Vandaag wil ik het hebben over reflectie, terugkijken op het afgelopen jaar en de lessen die ik daaruit heb geleerd. Als ondernemer vind ik het belangrijk om elk jaar te groeien en te verbeteren, dus laten we eens kijken wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht.

Het is heel belangrijk om realistisch en eerlijk te zijn naar jezelf toe. Zonder de feiten onder ogen te zien, leef je in een fantasie. Reflectie kan soms pijnlijk zijn, maar juist daar liggen de belangrijkste lessen. Wat zijn mijn grootste fouten geweest en wat heb ik daarvan geleerd?

Een van mijn grootste fouten was het stellen van verkeerde doelen. Bijvoorbeeld, ik schreef elk jaar een winstplan en daarbij had ik ook een A3-formaat poster met mijn doelen voor het komende jaar. Een van die doelen was "geen financiële zorgen". Het probleem was echter het woordje "geen". Ons brein kent de ontkenning niet, dus door te focussen op "geen financiële zorgen" trok ik juist die zorgen aan. Dit inzicht kwam pas laat in het jaar en ik heb geleerd om nooit meer het woordje "geen" of "niet" te gebruiken in mijn doelen.

Een andere belangrijke les was het te laat afscheid nemen van mensen. Ik wilde meer vrije tijd, dus was het logisch om een team om me heen te bouwen. Echter, soms kun je bepaalde dingen toch beter zelf doen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik alleen nog wil samenwerken met mensen die volledig achter mij staan en echt iets toevoegen aan mijn onderneming. Zowel qua geld als tijd.

Tot slot, realiseerde ik me dat ik niet volledig mezelf ben geweest. Ik ben voor ongeveer 80% mezelf geweest, maar wil daar 200% van maken. Dit betekent dat ik nog unieker wil zijn, nog meer wil opvallen en vooral meer in mezelf wil geloven. Deze drie lessen hebben mij gevormd en ik ben vastberaden om deze in het komende jaar toe te passen.

Nu ik naar de toekomst kijk, ben ik ontzettend gemotiveerd om aan mijn nieuwe winstplan te werken. Dit is altijd een proces, maar ik geniet ervan om mijn doelen te concretiseren en te bedenken hoe ik deze wil behalen. Een van de dingen die ik heb geleerd, is dat het stellen van grote materialistische financiële doelen voor mij heel motiverend werkt. Daarom heb ik nu als droom om een paar stallen erbij, een extra paddock aan te leggen en een verhard pad te realiseren.

Om mijn visie voor de toekomst nog concreter te maken, heb ik drie kernwoorden gekozen die mijn focus voor 2024 zullen bepalen. Deze woorden zijn: "200% Susanne", "Manifestor style" en "financieel vrij". "200% Susanne" staat voor het nog meer opvallen in de massa, het zijn van mezelf en het uniek neerzetten van mijn onderneming. "Manifestor stylel" heeft te maken met het volgen van mijn Human Design energie en het ondernemen op mijn eigen, unieke manier. Tot slot staat "financieel vrij" uiteraard voor het creëren van financiële vrijheid voor mezelf, zodat ik nog meer ruimte heb om mijn ideeën te volgen en uit te voeren.

Ik geloof dat 2024 een geweldig jaar gaat worden. Een jaar waarin ik mijn doelen behaal, meer mezelf ben dan ooit tevoren en de vrijheid heb om te ondernemen zoals ik dat graag wil. Uiteraard zal dit niet zonder uitdagingen gaan, maar ik ben vastbesloten om 2024 "on fire" te maken; een jaar waarin ik niet alleen mijn eigen vuurtje aanwakker, maar ook anderen aansteek met mijn enthousiasme en passie voor ondernemen.

Ik wil je aanmoedigen om ook eens goed te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat waren jouw grootste lessen en hoe wil je deze toepassen in de toekomst? Probeer jouw visie voor het komende jaar te vatten in drie woorden en laat deze woorden leidend zijn in jouw acties. Ik geloof oprecht dat 2024 een geweldig jaar kan worden, voor zowel jou als voor mij. Laten we ervoor gaan en het beste ervan maken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen