Stikstofplannen en de hippische sector
Persoonlijk dacht ik dat de stikstofproblemen niet in zo’n hoog tempo zouden oplopen. Het gat in de ozonlaag is ook nog steeds een probleem en daar hoor je niets meer over. Dus dit zou ook wel loslopen, dacht ik. Toch krijgen wij hippische ondernemers ook te maken met de stikstofplannen en dit gaat zelfs nog veel verder. Zo heeft het ook te maken met onder andere de grondgebondenheid, relatie dierziekte (verspreiding), waterberging, enzovoort. De LTO is daarom ook bezig met het ontwikkelen van een interactieve kaart, zodat je precies weet welke regels er voor jou gelden. Dit duurt echter nog jaren, net zoals de uitvoering van de plannen. Echter moeten de gebiedsplannen wel al in juli 2023 rond zijn. Kortom, een hoop onzekerheid!

Een strijd om ruimte

Momenteel is er in ons overbevolkte Nederland een strijd om ruimte. We willen goed voor de natuur zijn, meer woningen, economische groei voor bijvoorbeeld Schiphol, enzovoort. Kortom, veel belangen op een te kleine oppervlakte. Ik krijg meteen het beeld van een aantal paarden die elkaar niet kennen op een te klein stuk land. Geen fraai gezicht!

Enorme wachtlijsten

Momenteel zijn er in meerdere gebieden in Nederland al enorme wachtlijsten voor pensionstallen. Dankzij de lage marges én de onzekerheid over de toekomst stoppen veel ondernemers met hun onderneming. De verwachting is dan ook dat het steeds moelijker wordt om een fijne plek voor je pony/paard te vinden.

Dit raakt ons allemaal

Minder pensionstallen betekent een overschot aan paarden in Nederland. De vraag is dan ook of je als fokker wel kunt blijven fokken als het onzeker is of er over een aantal jaar nog wel plek is voor die gefokte paarden. Maar ook als instructeur zijn er onzekerheden. Zijn er straks nog wel genoeg mensen die een paard hebben om les aan te geven?

Veel is onbekend

Het is onwijs lastig om te weten wat de stikstofplannen nu precies voor jou persoonlijk betekenen. Veel is namelijk nog onbekend. Zo heb je te maken met:
  • Bestemmingsplannen
  • Milieutoestemming
  • Omgevingsvergunning
  • Vergunning Wet Natuurbescherming
Vaak is niet bekend wat er is en ontbreekt er het één en ander. Veel van bovenstaande is ook bij mij niet bekend, maar ik ben dan ook geen expert in wet- en regelgeving.

Hoe kan ik me voorbereiden?

De tips die ik hoorde tijdens het webinar ‘Effecten van de stikstofplannen op de paardenhouderij’ van LTO Nederland, de FNRS en Van Dun Advies waren als volgt:
  • Breng alles in beeld voor je eigen bedrijf
  • Meld je aan op overheid.nl en blijf op de hoogte
  • Neem contact op met je branche-organisatie
Kortom, laat je goed informeren en blijf op de hoogte.

Toekomst paardensector

Persoonlijk maak ik mij hier heel erg druk om. Ik wil namelijk dat mijn zoontjes en later ook hun kinderen nog van de paardensport kunnen genieten. Daarom pleit ik voor hogere tarieven, zodat het voor hippische ondernemers mogelijk blijft om te ondernemen. Maar buiten de hogere tarieven heb je ook te maken met externe factoren, zoals bijvoorbeeld rhino, droes, wet- en regelgeving, enzovoort. Als ondernemer moet je snel kunnen schakelen en vooruit kijken. Toch is dit ontzettend moeilijk, want we hebben oogkleppen op omdat paarden nu eenmaal onze passie zijn! Mijn persoonlijke advies is dan ook om met elkaar te gaan samenwerken. Samen sta je immers sterker!
Over de schrijver
Reactie plaatsen