Teamwork

Vandaag wil ik jullie meenemen in een persoonlijke reflectie die voortkomt uit de recente ervaringen die ik heb opgedaan, zowel in mijn professionele leven als privé. Het is een reis geweest van constante drukte naar een moment van welverdiende rust en nieuwe inzichten, en ik kan niet wachten om dit met jullie te delen.

De afgelopen paar maanden, maart en april, stonden volledig in het teken van de belastingaangiften. Als boekhouder is dit altijd een hectische periode, maar dit jaar was het nog intenser. Met het hoofd vol cijfers en deadlines voelde ik de druk stevig op mijn schouders. Niet alleen de druk van het werk, maar ook die van buitenaf, door de eisen van de overheid en de belastingdienst. Het leek alsof er geen einde aan kwam. Gelukkig heb ik voor mijn klanten met de uitgebreidste pakketten een voorlopige aanslag kunnen regelen om hoge belastingrente te voorkomen, wat een klein lichtpuntje was in deze drukke tijd.

Ondanks de stress voelde ik ook opluchting toen de grootste druk begon weg te vallen. Het gaf me weer ruimte om te ademen en om me te richten op datgene wat ik het liefste doe: ondernemen en creatief bezig zijn binnen mijn eigenonderneming. En dat brengt me bij een nieuw avontuur dat ik ben aangegaan, het organiseren van het evenement Paard & Winst 2024. Dit wordt niet zomaar een evenement; het moet het meest bijzondere, vernieuwende evenement voor hippische ondernemers worden. Ik geloof echt dat dit evenement impact gaat hebben op de gehele sector en een inspiratiebron zal zijn voor velen.

Maar, met alle drukte was er iets dat ik bijna uit het oog verloor, iets wat onverwachts mijn aandacht trok tijdens een evenement in maart. Ik trok een kaartje met het woord 'Teamwork.' In eerste instantie was mijn reactie om het kaartje weg te gooien; teamwork was toch niets voor mij? Ik hield van zelfstandig werken, de controle hebben, beslissingen nemen. Maar, zoals dat gaat, zette juist deze afwijzing me aan het denken. Was er misschien een les die ik niet zag?

De ironie wil dat, ondanks mijn initiële afkeer van teamwork, het juist de samenwerking met mijn teamleden was die ervoor zorgde dat ik het hoofd boven water kon houden. Nadia, een fantastische ZPP’er, heeft achter de schermen ongelooflijk veel werk verzet. Dankzij haar was de piek van de BTW-aangifte dit jaar aanzienlijk minder stressvol. En dat was niet het enige; ik heb recent iemand anders verwelkomd in mijn team die me helpt met de taken die ik geneigd ben te laten liggen, zoals sales en marketing van dingen die reeds op de plank liggen.

Het heeft me doen inzien dat teamwork niet alleen gaat over het ‘samen doen’ in de traditionele zin, maar dat het ook gaat om het bouwen aan een supportnetwerk, waarin iedereen zijn of haar kracht kan inzetten zodat we gezamenlijk kunnen groeien. Dit zette me aan het denken over hoe belangrijk het is om te erkennen wat je niet leuk vindt of waar je minder goed in bent, en hoe waardevol het kan zijn dit uit te besteden of hier hulp bij te zoeken.

Vandaar dat ik wil pleiten voor het vinden van jouw team, in welke vorm dan ook. Misschien is dat een zakelijke partner, een virtueel assistent, of zelfs softwaretools die bepaalde processen kunnen automatiseren. Door kritisch te kijken naar wat je kunt delegeren, zorg je ervoor dat je je kunt richten op de dingen die je echt leuk vindt en die jouw onderneming vooruit helpen.

En dan is er nog iets anders dat ik geleerd heb: soms is het gewoon fijn om even te klagen. Het is menselijk om soms te voelen dat dingen even niet meezitten, en het is oke om dat uit te spreken. Maar belangrijk is om daarna weer vooruit te kijken en actief op zoek te gaan naar oplossingen of verbeteringen.

Lieve lezers, de komende maand staat in het teken van schrijven en promoten. Ik kan niet wachten om mijn plannen verder uit te rollen en uiteraard zal ik jullie via deze blog op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Heb jij soortgelijke ervaringen als ondernemer, of wil je jouw gedachten over teamwork delen? Ik hoor graag van je in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen