Waarom cijfers niet het belangrijkste zijn
11 november 2023 

Waarom cijfers niet het belangrijkste zijn

Ik wil het graag met jullie hebben over een onderwerp dat voor mij heel belangrijk is: waarom ik cijfers niet het allerbelangrijkste vind. Ik kan me voorstellen dat dit een beetje vreemd klinkt, vooral omdat ik van oorsprong bedrijfseconoom ben en als boekhouder werk. Maar laten we eens kijken wat ik hiermee bedoel.

Onlangs had ik een geweldig gesprek met een ondernemer die mij benaderde voor hulp bij het opstellen van een financieel plan. Natuurlijk kan ik dat voor haar doen. Ik kan berekenen hoeveel ze zou kunnen verdienen en welke kosten daar tegenover staan. Maar wat mij nog veel belangrijker lijkt, is dat zij doet waar ze gelukkig van wordt.

Waarom zou je jezelf in allerlei bochten wringen en dingen doen die je niet leuk vindt, alleen maar om financieel succesvol te zijn? Ik hoor zo vaak verhalen van ondernemers die keihard werken, maar eigenlijk niet echt blij zijn. Ze doen het werk omdat ze kunnen doen wat ze leuk vinden, maar ze hebben geen tijd voor andere dingen waar ze gelukkig van worden. En wat hebben ze eraan als ze hun financiële doelen hebben bereikt, maar zich toch ongelukkig en onvoldaan voelen? Dat is toch niet wat ze voor ogen hadden?

Daarom vind ik het zo belangrijk om eerst met jou als ondernemer in gesprek te gaan. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jouw passies en talenten? Hoe zou je je beste leven willen leiden? Pas daarna kunnen we een financieel plan opstellen en kijken hoe we jouw doelen kunnen bereiken. Natuurlijk komen er dan cijfers bij kijken, zoals de prijs van jouw producten of diensten en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Maar die cijfers zijn bijzaak, ze komen pas op de tweede plaats.

Het draait uiteindelijk allemaal om jouw geluk als ondernemer. Ik geloof dat gelukkige ondernemers de beste resultaten behalen. Ze stralen, hebben energie en zijn gemotiveerd om elke dag aan de slag te gaan. En ja, cijfers kunnen je veel vertellen en helpen bij het maken van beslissingen, zoals het optimaliseren van je marketingstrategie. Maar het begint allemaal bij jou als persoon en wat jou gelukkig maakt.

Ik ben een groot voorstander van automatisering en het gebruik van technologie om het leven als ondernemer makkelijker te maken. De computer kan een geweldige medewerker zijn, goedkoper en nooit ziek. Daarom raad ik bijvoorbeeld het gebruik van handige apps zoals ChatGPT aan, die mij helpt bij het schrijven en controleren van teksten. Het maakt het allemaal wat simpeler, leuker en vrolijker.

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen altijd meer wil en alles uit het leven wil halen. Maar ik ga ervan uit dat als je mijn blog leest, je wel alles eruit wilt halen. En daar wil ik je graag bij helpen. Ik wil je inspireren om je dromen waar te maken en het beste uit jezelf te halen. Het draait niet alleen om succesvol zijn, maar vooral om gelukkig zijn als ondernemer.

Dus laten we jouw geluk als ondernemer voorop stellen. Laten we kijken naar wat jou gelukkig maakt en hoe je jouw beste leven kunt leiden. Natuurlijk zullen er uitdagingen zijn en zul je af en toe uit je comfortzone moeten stappen. Maar als datgene wat je doet je oprecht gelukkig maakt, is het de moeite waard. En laten we vooral niet vergeten dat het leven te kort is om je dromen uit te stellen. Carpe diem, pluk de dag. Ga nu de stappen zetten om jouw droomleven te creëren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen