Bankrekening-boekhouden
Natuurlijk ben je veel liever bezig met je paarden dan met je boekhouding. Waarschijnlijk zie je je administratie als iets dat moet en niet iets wat jou waardevolle informatie geeft. Dat vind ik niet meer dan logisch! Het is hetzelfde als ik kijk in Google Analytics. Het is erg waardevol en interessant, maar geen idee wat ik nu precies met die informatie moet doen. Het is gewoon simpelweg te veel informatie. Toch is het van levensbelang voor je onderneming dat je financieel gezond bent. Daarom ben ik een grote fan van bankrekening boekhouden. Op die manier kan je gewoon in je bank-app kijken en weet je hoe je ervoor staat, waardoor je betere beslissingen kunt maken. Het principe is supersimpel, open voor elk “potje” een aparte bankrekening. Zo kan je meteen zien of je bijvoorbeeld jezelf voldoende salaris kan uitbetalen, of je genoeg hebt gereserveerd voor de Belastingdienst en of je die nieuwe cap nu wel of niet kan aanschaffen. Uiteraard is het inrichten even wat werk, maar als het eenmaal staat heb je echt een hele handige tool om financieel gezond te ondernemen!

Geschiedenis

Het is niets nieuws. Vroeger verdeelde onze oma het loon van opa al over verschillende potjes. Denk hierbij aan kleding, gas, licht, brandstof, boodschappen, verzekering, vakantie en diversen. Dat ging natuurlijk ook redelijk eenvoudig, omdat iedereen gewoon contant geld kreeg. Het was daardoor ook veel inzichtelijker hoeveel je uitgaf, dan dat je gewoon ging pinnen. Want wees eerlijk, heb jij enig idee hoeveel je elke week uitgeeft aan boodschappen, kleding, enzovoort? Een andere benaming voor dit potjessysteem is Profit First, naar het boek van Mike Michalowicz. Ik heb een jaar de opleiding gevolgd tot Profit First Professionals, maar merkte dat ik toch over sommige dingen wat anders dacht. Daarom heb ik deze kennis meegenomen in mijn “eigen” methode.

De basis

Als je wilt beginnen met dit bankrekening-boekhouden dan is de eerste stap om te kijken of je bank geschikt is. Bij Knab mag je (voor hetzelfde geld) vijf zakelijke betaalrekeningen openen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen. Bij de meeste banken zijn meerdere betaalrekeningen kosteloos niet mogelijk, maar wel meerdere spaarrekeningen. Om te beginnen zou ik de volgende rekeningen openen:
  1. Ontvangsten
  2. Salaris
  3. Belastingdienst
  4. Kosten
  5. (Btw)
De ontvangstenrekening is simpel, hier storten je klanten hun geld op en vervolgens verdeel je dit geld (door middel van percentages) over de andere rekeningen:
  • 40% naar salaris
  • 10% naar Belastingdienst
  • 30% naar kosten
  • 20% naar btw
Let op: dit zijn zomaar wat voorbeelden. De percentages zijn per onderneming verschillend! Wellicht val jij onder de KOR en hoef je daardoor geen btw over te boeken. Wellicht is het zelfs zo dat je kosten wel hoger zijn dan je ontvangsten.

Online training en financieel handboek

Ik kan mij goed voorstellen dat je nu nieuwsgierig bent naar welke percentages er voor jou gelden. In mijn online training krijg je deze percentages in een handig Excel-overzicht. Deze training bestaat uit een financieel overzicht maken voor het komende jaar. Dit is gebaseerd op cijfers uit het verleden en jouw ondernemingsplannen voor de toekomst. Een leuke upsell (verkoopmiddel) na deze online training is het financiële handboek. Aan de hand van een winstgesprek (een financiële sparringsessie) maak ik voor jou een persoonlijk handboek waarmee je alle tools krijgt om het bankrekeningboekhouden te implementeren. Via deze weg kan jij op een betaalbare manier ook gaan bankrekening-boekhouden!

Overtuigd?

Ik snap het als je nog niet overtuigd ben. Het klinkt namelijk te simpel om waar te zijn. De beste manier om te kijken of dit voor jou werkt is om gewoon één extra rekening te openen voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. Op het moment dat je erachter komt dat je geen geld hebt om over te boeken krijg je meteen een waarschuwing dat er iets mis is. Dat betekent dat je meteen in actie kan komen om hiernaar te handelen in plaats van het pas volgend jaar terug te zien in je cijfers. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met op!
Over de schrijver
Annika Rettig
Door

Annika Rettig

op 16 Feb 2021

Goed nieuws voor jou dan Susanne: De nieuwe versie van Google Analytics heeft VEEL minder standaard rapporten. :) Omdat ze dus merkten dat mensen hetzelfde effect hadden als jij.

susanne
Door

susanne

op 16 Feb 2021

Dat is fijn!!! Ga ik me snel in verdiepen. Vind het namelijk wel interessant :)

Annika
Door

Annika

op 16 Feb 2021

Wat fijn dat je het op deze manier uitlegt. Ik heb net de potjes aangemaakt op mijn sparrekening. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de online training! Waardevolle blog. Dank je wel.

susanne
Door

susanne

op 16 Feb 2021

Leuk! Als je wilt dat ik een keer meekijk, ik help graag. Komt ook nog een app voor die de verdelingen voor je doet :)

Reactie plaatsen