Financiële strategie
Vorige maand had ik een mooi adviesgesprek met een hippische ondernemer waarin zij graag haar financiële strategie wilde bespreken. Ik vond dit zo’n mooi woord, dat ik hier meteen een blog aan wilde wijden!

Wat is een financiële strategie?

Dat was het eerste wat ik dacht. Is dat een strategie om je boekhouding op orde te krijgen, of is het een manier om een financieel doel te bereiken? Eigenlijk maakt het niet uit. Want beide heeft met elkaar te maken! Je hebt namelijk een boekhouding nodig die op orde is om te kunnen controleren of je je financiële doel hebt bereikt. Enkel een kloppende boekhouding is leuk, maar vertelt je tegelijkertijd helemaal niets als je niet begrijpt wat die boekhouding jou te vertellen heeft.

Meer inzicht

Dit is een veelvoorkomend probleem dat ik hoor bij ondernemers! Dat ze totaal geen inzicht hebben in hoe hun onderneming er financieel voor staat. Eerlijk gezegd is het uitbesteden van je boekhouding niet direct een oplossing… Financieel inzicht hebben is namelijk heel persoonlijk! Voor elke ondernemer is andere informatie belangrijk. De beste boekhoudingen voor financieel inzicht houd je daarom zelf bij óf je vertelt duidelijk welke cijfers voor jou belangrijk zijn, zodat je boekhouder jouw boekhouding daarop kan inrichten. Wettelijk gezien mag je namelijk alle kosten op één hoop gooien, als je maar rekening houdt met het splitsen van kosten die wel of niet aftrekbaar zijn voor de Belastingdienst. Zo kan het voorkomen dat je boekhouder zijn werk uitmuntend verricht (want de belastingaangiften zijn juist en tijdig ingediend), maar jij alsnog geen inzicht hebt.

Jij bent verantwoordelijk

Je kunt nog zoveel advies vragen, maar jij blijft verantwoordelijk voor je financiële strategie. Het is jouw onderneming en alleen jij kan dan ook beslissingen nemen. Iedere ondernemer is anders en ook iedereen streeft andere doelen na. Waar de ene paardenwelzijn het hoogste doel vindt, is het voor een ander weer om zijn eigen hippische spullen te kunnen kopen. Dat maakt een financiële strategie opstellen ook zo moeilijk.

Hoe stel je je financiële strategie op?

Dit doe je wat mij betreft met het volgende stappenplan:
  1. Wat is je missie? (Waarom bestaat je onderneming?)
  2. Wat is je visie? (Wat wil je over een aantal jaar bereikt hebben met je onderneming?)
  3. Welk financieel doel is daarvoor nodig?
Als je weet welk financieel doel je wilt behalen, dan komen de volgende twee vragen:
  1. Hoe ga je dit doel bereiken?
  2. Hoe ga je dit bijhouden?
Op vraag 1 kan ik geen antwoord geven, maar op vraag 2 gelukkig wel.

Financiële doelen meten

Dit doe je door ervoor te zorgen dat je boekhouding hier antwoord op geeft. Dit kan op de volgende manieren:
  1. Duidelijk communiceren naar je boekhouder welke informatie jij wilt hebben
  2. Je boekhouding zo inrichten dat je deze informatie er zelf uit kunt halen (als jij je boekhouding zelf doet)
Een hele handige tool hiervoor is mijn ‘Winstplanner’. Dit is een fysieke agenda die jou helpt grip op je cijfers te krijgen. Vanaf oktober kan je deze kopen en in september komt de website online.

Hulp nodig?

Als er iets is wat ik leuk vind om te doen is het samen een financiële strategie opstellen. Hierbij kijken we niet alleen naar je cijfers, maar ook naar wat jij als ondernemer belangrijk vindt en graag wilt neerzetten. Vervolgens kijken we wat ervoor nodig is om dit doel te bereiken. Dit gaat verder dan alleen tips over je boekhouding, maar juist over welke stappen moet je nemen en wie kan jou daar eventueel mee verder helpen. Wil je dit? Neem dan contact met mij op!
Over de schrijver
Reactie plaatsen