Jaarafsluiting
2021 zit erop! Dat betekent dat ik nu druk bezig ben met de btw-aangiftes en direct daarna de jaarafsluiting. Maar wat is de jaarafsluiting nu eigenlijk? Met jaarafsluiting bedoel ik dat we de boekhouding gaan afsluiten. We controleren wat er gebeurd is, zorgen dat alles goed staat voor het volgende jaar en verwerken de voorraad, enzovoort. Kortom, een grote extra controle! Aan de hand van de jaarafsluiting wordt de jaarrekening opgesteld. Deze is nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Je kan ook wel zeggen dat het de voorbereiding is voor de inkomstenbelasting.

Balans controleren

Balans?! Dat is nu typisch een boekhoudterm. Het vertelt je simpel gezegd wat je bedrijf waard is. Waaruit je bedrijf bestaat (paarden, banksaldo) en hoe het is gefinancierd (eigen vermogen, leningen). Je kan dit het beste vergelijken met je huis. Het huis is van jou, maar daar tegenover staat (meestal) een hypotheek. Het verschil is echt van jou. Bij de jaarafsluiting ga ik alle posten op de balans controleren. Neem nu het banksaldo, klopt dit ook met de werkelijkheid? Of is er per ongeluk iets over het hoofd gezien? Daarnaast is dit ook het moment om je voorraad juist neer te zetten.

Wat is voorraad

Voorraad zijn producten die je nog wilt verkopen. In mijn geval zijn het mijn boeken. Maar als je handelt in paarden, dan zijn het ook de paarden die je op 31 december op voorraad hebt. Voor de waardering hanteer je de inkoopprijs.

Kruisposten en vraagposten

Weer zo’n boehoudterm. Kruisposten/vraagposten… Dit zijn dingen die je nog moet uitzoeken. Kruisposten moeten altijd op 0 eindigen. Dit zijn bijvoorbeeld overboekingen van je betaalrekening naar je zakelijke rekening en andersom. Vraagposten zijn dingen waarvan je niet meteen wist wat het was. Ook kunnen dit betalingen zijn waarvan het bonnetje ontbreekt. Dit moet je oplossen. Kan je het bonnetje niet vinden? Dan kan je niets met deze kosten en moet je ze wegboeken als privé-opname.

Grootboekmutatiekaarten

Weer zo’n leuk woord! Ik snap nu gelijk dat jij helemaal gek wordt van de boekhouding. Met grootboekmutatiekaarten bedoel ik eigenlijk iets simpels. Dit is een lijst met dingen die je gekoppeld hebt aan een grootboek. Een grootboek kan je zien als een bepaalde categorie. Denk aan paardenkosten, bankkosten, abonnementen, enzovoort. Bij telefoonkosten controleer ik of er ook daadwerkelijk elke maand kosten waren. Zo niet, dan is er een factuur vergeten en moet ik die nog toevoegen. Ook kijk ik of ik geen investeringen (aanschaf van producten die langer dan een jaar meegaan en meer dan € 450,- kosten (geen paarden)) heb gemist.

Rondboeken

Kortom, de jaarafsluiting bestaat voornamelijk uit alles nog eens nalopen en controleren. Daarna komt het leukste klusje, vind ik, namelijk het rondboeken. Hiermee bedoel ik dat je dingen op de balans gaat samenvoegen zodat het overzichtelijker wordt. Van alle verschillende btw-rekeningen, naar één btw-rekening. De privé-opnamen (bijvoorbeeld salaris) , privé-stortingen en je resultaat (winst of verlies) voeg je toe aan je kapitaal. Hierna is je balans een stuk overzichtelijker en weet je precies hoeveel je onderneming waard is! Dit is namelijk je kapitaal.

Help!!!

Okay, ik snap dat je denkt ‘hoe moet ik dit nu zelf doen?’ Goed nieuws! De meeste boekhoudsoftware maakt je dit makkelijk met handige stappenplannen of zelfs webinars waarin ze dit uitleggen. Met het doe-het-zelf-pakket help ik klanten hiermee. Dit doe ik door een webinar hierover te geven, maar je kan ook persoonlijke vragen stellen via WhatsApp.
Over de schrijver
Reactie plaatsen