Vanaf wanneer ben ik ondernemer?

De meeste ondernemingen in de paardenbranche starten door een uit de hand gelopen hobby. Je rijdt lekker en al snel krijg je de vraag: wil je mij lesgeven? Of je verkoopt weleens een paard. Wanneer is het een hobby en wanneer ben je ondernemer? Dit is een vraag die ik heel vaak krijg en dus ook een reden om hier een blog over te schrijven! Helaas is deze vraag niet simpel te beantwoorden met een ja of nee. Het is afhankelijk van de situatie, daarom behandel ik in deze blog het volgende:

 • Hoe zit het met belastingvrij bijverdienen?
 • Wanneer moet ik mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel?
 • Hoe en wanneer geef ik mijn inkomsten op bij de Belastingdienst?

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog antwoord op je vraag en zo niet? App me gerust!

Hoe zit het met belastingvrij bijverdienen?

Goed nieuws! Je kan in Nederland in 2022 tot € 8.700,- belastingvrij (moet dit woordje hier niet bij?) bijverdienen. En nee, dan gaat het niet over zwart geld. Het klinkt natuurlijk geweldig, maar helaas is er een groot misverstand dankzij het woordje bijverdienen. Je mag namelijk in totaal € 8.700,- verdienen zonder belasting te betalen, maar je baan in loondienst wordt hierin meegenomen. De reden dat je tot € 8.700,- aan inkomsten geen belasting hoeft te betalen zijn de heffingskortingen. Dus ja, je kan belastingvrij bijverdienen tot € 8.700,- mits je verder geen andere inkomsten hebt.

Wanneer moet ik mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Op de website van de Kamer van Koophandel staat het volgende: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven-bij-kvk/ TIP! Zelf haal ik mijn informatie alleen van de site van de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en Rijksoverheid. Er staat namelijk onwijs veel onzin op internet. De Kamer van Koophandel hanteert de volgende drie vragen:

 1. Lever je diensten en/of producten?
 2. Vraag je hier meer voor dan de kostprijs? Oftewel, verdien je hier geld mee?
 3. Doe je dit werk niet uitsluitend voor vrienden/familie?

Daarnaast hebben ze nog de volgende vragen:

 1. Investeer je geld en/of tijd in de start of groei van je bedrijf?
 2. Werk je regelmatig voor je eigen bedrijf en is er geen sprake van een eenmalige klus?
 3. Ga je voor meer dan 1 opdrachtgever werken?
 4. Bepaal je zelf wanneer en hoe je je werk doet?

Kan je alles met ja beantwoorden? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Heb je op enkele vragen nee geantwoord? Dan betekent dit nog niet dat het een hobby is en je je inkomsten dus niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst. Lees daarom nog even door!

Wanneer geef ik mijn inkomsten op bij de Belastingdienst?

De basis is simpel! Zodra je extra inkomsten hebt, dan geef je dit op. Maar uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen:

Stel, je hebt al een aantal jaar een paard en je gaat hem verkopen. Dan is de kans groot dat wanneer je alle kosten (stalling, dierenarts, hoefsmid, lessen, enzovoort) bij elkaar optelt, dit meer kost dan dat het oplevert. In dat geval hoef je de verkoop ook niet op te geven. Naast je inkomsten, geef je ook de uitgaven op. Dit scheelt je belasting betalen. Met uitgaven bedoel ik enkel zakelijke kosten en geen privé-uitgaven.

Hoe geef ik mijn inkomsten op aan de Belastingdienst

Hiervoor heb je twee mogelijkheden:

 1. Resultaat uit overige werkzaamheden
 2. Winst uit onderneming

Als antwoord op de vraag wat voor jou toepassing is, heeft de Belastingdienst een checklist: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hulpmiddel-checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting De punten waar de Belastingdienst naar kijkt zijn onder andere:

 • Hoeveel winst maak je? En als je verlies draait, is er wel zicht op winst de komende jaren?
 • Hoe zelfstandig ben je als ondernemer? Bepaal jij hoe alles gebeurt of wordt dat bepaald?
 • Beschik je over kapitaal? Oftewel, is er geld om te investeren? Is er geld om alle facturen te betalen?
 • Hoeveel tijd steek je in je onderneming?
 • Hoeveel opdrachtgevers/klanten heb je?
 • Wat doe je aan marketing? Heb je een website? Ben je actief op social media?
 • Loop je risico als ondernemer? Bijvoorbeeld door klanten die niet betalen of het uitblijven van klanten?
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?

Zoals je ziet hangt het van meerdere factoren af. Er is dus niet zoiets als een vast bedrag waar je boven dient te komen om ondernemer te zijn. Het is fiscaal gezien voordeliger als de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dan zijn er namelijk meerdere fiscale voordelen zoals: MKB-winstvrijstelling, zelfstandigen- en starteraftrek. Ook is het fiscaal voordelig om aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar te voldoen. Lees hierover ook mijn blog: https://susannebos.nl/hoe-zit-het-met-de-urenregistratie/ Voor beide opties (resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming) geldt dat je dit aangeeft bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Help ik ben ondernemer!

Als je na het lezen van deze blog wel ondernemer blijkt te zijn, komt er vermoedelijk een hoop op je af. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, je boekhouding doen, de eisen van de Belastingdienst. Je weet vaak niet waar je moet beginnen en dat begrijp ik. Om jou hiermee te helpen kan je twee dingen doen:

 • Een gratis kennismakingsgesprek inplannen, waarin ik jou precies vertel hoe ik je het beste kan helpen.
 • Een (eenmalig) adviesgesprek inplannen, waarin ik de tijd neem om uitgebreid antwoord te geven op al jouw vragen. Daarnaast krijg je persoonlijke tips waar je echt wat aan hebt.

Daarnaast vind ik dat elke starter mijn boek ‘Paard en winst – Administratie op orde’ moet hebben! Dit is namelijk een compleet handboek, zeker ook voor starters, om direct goed te beginnen met je onderneming en alles direct te begrijpen en/of op je gemak nog eens terug te lezen. Oh ja, je mag natuurlijk ook altijd een appje sturen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen