Hoeveel geld kan jij verdienen?
De zomer is weer bijna voorbij. Misschien ben je op vakantie geweest en heb je nieuwe ideeën bedacht voor je bedrijf? Zelf word ik ontzettend creatief na een poosje echte ontspanning. Herken jij dat ook? Borrel je van de nieuwe ideeën, maar heb je geen idee hoe dit financieel uitpakt? Dan is deze blog speciaal voor jou!

Hoeveel geld komt er binnen?

Kan jij precies vertellen hoeveel geld er binnenkomt? In een optimale wereld met een onbeperkt aantal klanten, weet jij hoeveel je dan kan verdienen? Heb je een omzetdoel? Behaal je dit omzetdoel? Zo nee, waarom niet? Denk jij hier wel eens over na en heb je een antwoord op al deze vragen? Het is helemaal niet gek als dit niet het geval is! Ik denk dat de meeste ondernemers dit niet weten. Toch vind ik het ontzettend belangrijk dat je dit duidelijk hebt. Je bent immers ondernemer en daarom is het jouw plicht om jezelf een salaris uit te keren. Anders had je beter in loondienst kunnen blijven en je passie voor paarden als hobby kunnen houden. Dit klinkt misschien hard, maar zo bedoel ik het niet! Ik snap als geen ander dat je zoveel mogelijk wilt genieten van je passie voor paarden. Echter vind ik het net zo belangrijk dat je naast dat je gelukkig bent ook financieel goed voor jezelf zorgt. Dat je leuke dingen kan doen! Dat al je dromen waar kunnen worden! En daar is nu eenmaal geld voor nodig. Tip: schrijf eens op wat je verkoopt, hoeveel je verkoopt en wat je daarmee kan verdienen.

Hoeveel geld gaat eruit?

Kosten horen erbij. Echter heeft de één veel meer kosten dan de ander. Kijk jij weleens kritisch naar hoeveel geld je uitgeeft? Weet je wat je kwijt bent aan maandelijks terugkerende kosten, zoals abonnementen? Heb je voldoende geld op je rekening als je paard koliek krijgt? Of ben je bijvoorbeeld duur verzekerd? En vergeet onverwachtse uitgaven niet, zoals pech met je auto. Het is niet mijn bedoeling om je in de put te praten, maar als ondernemer maak je nu eenmaal de nodige kosten en hoe fijn is het als je altijd voldoende geld op je rekening hebt? Dat je nu alvast maandelijks een bedrag apart zet voor onverwachte kosten. Ook kan het heel handig zijn om zo nu en dan kritisch door je kosten heen te gaan. Zijn alle kosten die je maakt echt nodig? En zo ja, zijn er misschien goedkopere alternatieven? Tip: ga één keer in de zoveel tijd kritisch door je kosten heen.

Hoeveel belasting moet je betalen?

Belasting betalen hoort erbij, maar leuk is het niet. Zeker als je onverwacht veel meer moet betalen dan je verwacht had of überhaupt op je rekening hebt staan. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die wakker ligt van de belastingaangifte! Als je weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er uit gaat, dan weet je hoeveel winst je maakt. En over winst betaal je belasting. Let op! Dit staat los van alle stortingen en opnames naar je privérekening. Is jouw boekhouding up-to-date? Weet je hoeveel winst je maakt? Kan je voorspellen wat er de komende maanden nog bij komt qua omzet en qua kosten? Zo ja, dan kan je eenvoudig uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen: https://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/berekening-reserveren-inkomstenbelasting/ Of kijk eens naar mijn blog over de aangifte inkomstenbelasting: https://susannebos.nl/blog/inkomstenbelasting/ Naast inkomstenbelasting moet je ook btw (omzetbelasting) betalen, dit geldt wanneer je niet onder de KOR (kleineondernemingsregeling) valt. Dit is voor de meeste ondernemers wel bekend en anders kan ik of een boekhouder je hier prima mee helpen. Tip: zet van alles wat er binnenkomt eerst de btw apart en vervolgens geld voor de inkomstenbelasting.

Wat blijft er over aan salaris?

Okay. Je weet nu hoeveel omzet je maakt, wat je kosten zijn, wat je aan belasting moet betalen etc. Wat er nu overblijft is echte winst, oftewel jouw netto salaris. Laten we het eens omdraaien. Hoeveel salaris heb jij elke maand nodig? Wat is het minimum om eten te kunnen kopen, je huur/hypotheek te kunnen betalen en alle andere vaste kosten? Houd je dit maandelijks over? Nee? Dan heb je twee opties:
  1. Zorg voor meer omzet
  2. Maak minder kosten
Echt, zo simpel is het! Het lijkt wel op afvallen: meer bewegen en/of minder eten. Super simpel toch? Toch is dit het moeilijkste wat er is! Want waarschijnlijk heb je als ondernemer een zwak voor je eigen onderneming. Je gaat liever kleiner wonen dan dat je terug moet naar je baan in loondienst. Daarom raad ik je aan om hier samen naar te kijken! Iemand anders kan je net de juiste vragen stellen en heeft er een andere kijk op. Ik kan dit voor je doen, maar ook een andere ondernemer. Heb je überhaupt geen inzicht in al het bovenstaande? Kijk dan eens naar mijn online training: https://susannebos.nl/winstplan/ In deze praktische training leer ik jou hoe je in Excel bovenstaande duidelijk krijgt. Geloof me, deze training is ook zonder boekhoudkundige kennis of ervaring met Excel prima te volgen. Uiteraard kunnen we dit ook samen doorlopen, door middel van een VIP-middag. Ik hoop oprecht dat jij voldoende geld kan verdienen met jouw passie voor paarden!
Over de schrijver
Reactie plaatsen